Πόσο μπλεγμένο είναι τελικά το Facebook στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Πόσο μπλεγμένο είναι τελικά το Facebook στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα δεδομένα της εταιρείας.

To Facebook απέσυρε χιλιάδες δημοσιεύσεις που κοινοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις αμερικανικές εκλογές το 2016, από λογαριασμούς που συνδέονται με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ερευνητή κοινωνικών μέσων του Πανεπιστημίου Columbia, Jonathan Albright, ο οποίος χρησιμοποίησε το εργαλείο ανάλυσης δεδομένων της εταιρείας προκειμένου να εξετάσει την εμβέλεια των ρωσικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανακάλυψε ότι οι εν λόγω δημοσιεύσεις είχαν διαβαστεί από ένα πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με αυτό που αρχικά εκτιμούσε το Facebook και όπως είπε στην Washington Post την Τετάρτη, τα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει του επέτρεψαν να «ανασυντάξει τουλάχιστον μερικά κομμάτια του παζλ» για την εκλογική παρέμβαση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, το κοινωνικό μέσο επιβεβαίωσε ότι οι δημοσιεύσεις έχουν αφαιρεθεί, όχι όμως από πρόθεση, αλλά εξαιτίας ενός σφάλματος σε ένα εργαλείο ανάλυσης – που ονομάζεται CrowdTangle – το οποίο και χρησιμοποίησε ο Albright.

«Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το σφάλμα στο CrowdTangle, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν αποθηκευμένες πληροφορίες από ανενεργές σελίδες του μέσου», δήλωσε ο Andy Stone, εκπρόσωπος του Facebook.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση του Facebook να αφαιρέσει τις δημοσιεύσεις αυτές από την κοινή γνώμη έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν η εταιρεία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για την καταστολή πιθανών αποδεικτικών στοιχείων, δεδομένου του ρόλου της στην ευρεία έρευνα της εκλογικής παρεμβολής της Ρωσίας.