Πόσο μπλοκάρουν τις διαδικτυακές διαφημίσεις οι Έλληνες;

Πόσο μπλοκάρουν τις διαδικτυακές διαφημίσεις οι Έλληνες;

Η TailWind, η εταιρεία διαφημιστικής τεχνολογίας του TDG, έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα της 2ης ετήσιας έρευνας "Ad-Blocking in Greece".

Η TailWind, η εταιρεία διαφημιστικής τεχνολογίας του TDG, έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα της 2ης ετήσιας έρευνας  AdBlocking in Greece”. Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και ΙΑΒ Hellas, σε συνεργασία με τη Focus Bari και την Oriel κατά το χρονικό διάστημα 11 -31  Οκτωβρίου σε συνολικά 72 τοπικά sites.

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία είναι διαθέσιμα στο site της TailWind παρέχουν δυνατότητες αισιοδοξίας στους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή διαφήμιση στην Ελλάδα. Παρόλη τη μικρή αύξηση στη χρήση ad blocking στο desktop (+0,3%),  το ποσοστό χρήσης τόσο συνολικά (-2,3%) όσο και στο mobile (-0,9%) και tablet (-2,2%) μειώθηκε σε σχέση με το 2016.

Ο κυριότερος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση ad blocking, παραμένει η αποφυγή των ενοχλητικών διαφημίσεων (65,2%). Ωστόσο λόγοι όπως προστασία από malware (40,5%) και προστασία προσωπικών δεδομένων (18,5%), αναδεικνύονται σε σημαντικούς παράγοντες.

Ενδιαφέροντα ήταν επίσης τα ευρήματα σχετικά με τις διαφορές στις online δραστηριότητες των χρηστών. Οι χρήστες ad blocker πραγματοποιούν συχνότερα (+12%) δραστηριότητες όπως παρακολούθηση ή κατέβασμα ταινιών/σειρών καθώς και παρακολούθηση (streaming) αθλητικών αγώνων (+8%).

Ως προς τον επιθυμητό τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο ενός site, αν και οι πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να προτιμά τις διαφημίσεις, ένα σημαντικό ποσοστό όσων χρησιμοποιούν ad blocker θα ήταν διατεθειμένο να πληρώνει κάποιας μορφής συνδρομή (22,2%).

Ο Παναγιώτης Γιαννακούρας, Senior Product Manager της TailWind, δήλωσε: “Με την 2η έκδοση της έρευνας για το ad blocking, επιδιώκουμε να ρίξουμε περισσότερο φως στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιτρέπουν να είμαστε ως ένα βαθμό αισιόδοξοι. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στο desktop, το ποσοστό του ad blocking αυξήθηκε σε σχέση με το 2016. Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση το συντομότερο δυνατό των νέων standards του IAB και του Coalition for Better Ads, κρίνεται επιβεβλημένη.”