Πόσο digital είναι το marketing των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σήμερα;

Πόσο digital είναι το marketing των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σήμερα;

Λιγότερες από 1 στις 2 οι επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με το digital marketing.

Μόλις το 42% θεωρείται σχετικά έμπειρο στο digital marketing, (να είναι ενεργό τα τελευταία 6-10 χρόνια), ενώ κατά μέσο όρο οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν μόνο το 18% του συνολικού marketing budget τους σε online ενέργειες.

Σύμφωνα με την έρευνα STATE OF DIGITAL LEADERSHIP 2014 : «Πόσο digital είναι το marketing των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σήμερα;» που διεξήγαγαν η VALUECOM (www.valuecom.gr, εταιρία creative marketing) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) υπο τον καθ κ Γεώργιο Δουκίδη, αποτυπώνονται τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων: οι «πρωτοπόροι», εταιρίες με ηγετική παρουσία στα digital μέσα που αποτελούν μόλις το 16%, οι «αρχάριοι», που κάνουν τώρα τα πρώτα τους ψηφιακά βήματα με 18%, ενώ την πλειοψηφία (66%) αποτελούν οι «παραδοσιακοί», εταιρίες με καθιερωμένη παρουσία στα digital μέσα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της επικοινωνίας. Περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο ο χώρος της επικοινωνίας έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και την νέα τεχνολογία.

Σε ένα τόσο διαφοροποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι ανάγκες των marketers δεν παραμένουν οι ίδιες αλλα εξελίσσονται συνεχώς. Η επέλαση του digital δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προσφέρει ένα πρωτόγνωρα μετρήσιμο περιβάλλον, όπου η αποτελεσματικότητα των ενεργειών αξιολογείται δυναμικά και επηρεάζει παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα και δομές.

Ο σύγχρονος marketer καλείται να συνδυάσει στρατηγική και ανάπτυξη μάρκας με απτά εμπορικά αποτελέσματα. Η έρευνα STATE OF DIGITAL LEADERSHIP 2014 επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Πως θα χαράξει στρατηγική και θα επιλέξει ενέργειες στο νέο digital τοπίο
  • Πως θα επικοινωνήσει την ιστορία της μάρκας στον καταναλωτή
  • Πως θα συνδυάσει τα καλύτερα παραδοσιακά εργαλεία media με τα νέα digital & social εργαλεία.

Στην έρευνα, μελετήσαμε τα εργαλεία digital marketing που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, τη χάραξη ή μη στρατηγικής για το digital marketing, τη μέτρηση αποτελεσμάτων των ενεργειών, τη χρήση digital platforms για τη μελέτη του ανταγωνισμού, την ανάλυση ή μη των δεδομένων τα οποία συγκεντρώνονται από τις καμπάνιες.

«Η έρευνα είχε ως βασικό στόχο να αποτυπώσει την εικόνα του Digital Marketing στα πλαίσια του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στην Ελλάδα. Η πρακτική δείχνει ότι το digital marketing έχει γίνει πλέον ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας στις σύγχρονες Ελληνικές επιχειρήσεις. Βέβαια παραμένει ανοικτό το θέμα του κατά πόσο γίνεται οργανωμένα, αποδοτικά και με στρατηγική κατεύθυνση», εξηγεί ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN.

Με κύριους στόχους το brand awareness και το lead generation, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 50% των επιχειρήσεων μετρά το engagement των καταναλωτών προς τα προϊόντα και τη μάρκα τους, ποσοστό που μαρτυρά ότι η αγορά αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τις τάσεις κι αρχίζει να ανταποκρίνεται σε αυτές. Αυτό αποδεικνύεται και από το 69% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι στο μέλλον θα αυξήσει τις δαπάνες του σε digital marketing.

«Στην ουσία της, η δουλειά των marketers παραμένει πάντα η ίδια: να αφηγηθούν μια ιστορία. Όμως επειδή ο τρόπος αφήγησης, τα μέσα και τα εργαλεία engagement είναι πλέον πάρα πολλά, η ανάγκη για ενοποιημένες υπηρεσίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η βέλτιστη επιλογή των εργαλείων και μέσων για τη διάδραση με το κοινό οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα που οι εταιρίες έχουν ανάγκη,» εξηγεί ο Αλέξανδρος Μάνος, CEO της VALUECOM.

Με δημοφιλέστερα εργαλεία το SEM (70%) και τις ιστοσελίδες (55%) οι μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποιούν τις δυνατότητες των digital μέσων με πρώτιστο στόχο την αύξηση των πωλήσεων και την αναγνωρισιμότητα της μάρκας τους.

Στα social media οι «παραδοσιακοί» χρησιμοποιούν τα εργαλεία digital marketing που πιστεύουν ότι είναι πιο διαδεδομένα και «must» να βρίσκονται εκεί με κυρίαρχο το facebook και αυξανόμενη τη δυναμική του twitter. Από την άλλη πλευρά, οι «ηγέτες» διακρίνονται για τη χρήση του συνόλου των social media και συγκεκριμένα του facebook για customer care. Για άλλη μια φορά στόχος των επιχειρήσεων είναι το engagement (50%) ενώ επίσης σημαντικό είναι το customer care (44%).

Στην έρευνα συμμετείχαν 32 εταιρίες από 11 κλάδους (καλλυντικά, FMCG, λιανεμπόριο, μόδα /αθλητικά, παιχνίδια, σπίτι /τεχνολογία, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες /ασφάλειες, τρόφιμα & ποτά, υγεία), στην πλειοψηφία τους αμιγώς ελληνικές (59%).

1/1