Πόσο επηρεάζει η ξεκούραση την παραγωγικότητα;

Πόσο επηρεάζει η ξεκούραση την παραγωγικότητα;

Ιδού και μια καλή είδηση: Τα διαλείμματα για ξεκούραση κάνουν καλό στην καριέρα σας.

Συνήθως, η ξεκούραση θεωρείται το αντίθετο μιας καλής ηθικής της εργασίας. Υποτίθεται ότι πρέπει να είστε παραγωγικός, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε απασχολημένος ανά πάσα στιγμή, σωστά; Όπως φαίνεται, το να είσαι πάντα απασχολημένος δεν είναι απαραίτητα καλό. Όπως έγραψε ο συγγραφέας Alan Cohen: «Υπάρχει αρετή στην εργασία και υπάρχει αρετή και στην ξεκούραση. Χρησιμοποιήστε και τα δύο και μη παραβλέπετε κανένα».

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι για τους οποίους είναι καλό να εξασφαλίζετε χρόνο για ξεκούραση:

1. Θα μάθετε τη διαφορά ανάμεσα στο να είστε απασχολημένος και να είστε παραγωγικός

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ρωτάτε μερικούς ανθρώπους τι κάνουν, η πρώτη τους απάντηση είναι «είμαι απασχολημένος»; Η κοινωνία μας δίνει μεγάλη σημασία στο να είσαι απασχολημένος. Είναι σχεδόν σαν να πιστεύει ότι το να μην είσαι απασχολημένος ισοδυναμεί με το να είσαι ασήμαντος. Ωστόσο, η παραγωγικότητα δεν αφορά απλά το να είναι απασχολημένος, αλλά και το τι πραγματικά κάνεις όταν είσαι απασχολημένος. Αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τις εργασίες που πραγματικά έχουν σημασία, τότε μάλλον δεν είστε και πολύ παραγωγικός.

Όταν αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση, διακόπτεις τα καθήκοντα χωρίς νόημα που κάνεις απλά και μόνο για να φαίνεσαι απασχολημένος. Με το να μην ασχολείστε συνεχώς με κάτι, ίσως μπορέσετε να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

2. Θα βρίσκετε έξυπνες λύσεις

Γιατί να δουλεύετε σκληρότερα απ’ ό,τι πρέπει; Θα είστε πολύ καλύτερα αν βρείτε μια έξυπνη λύση που να σας επιτρέπει να μεγιστοποιήσετε τον χρόνο για ξεκούραση.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το σάντουιτς. Αυτό που έχει γίνει βασικό φαγητό στη σημερινή κοινωνία είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ενός ανθρώπου που ήθελε να ελαχιστοποιήσει την εργασία και να μεγιστοποιήσει την ευχαρίστηση. Ο Κόμης του Σάντουιτς δεν ήθελε να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι επειδή αυτό τον αποσπούσε από το πραγματικό πάθος του, το οποίο ήταν ο τζόγος. Ο εξορθολογισμός της εργασίας μπορεί στην πραγματικότητα να αναδείξει την εφευρετικότητα. Σκεφθείτε τι θα μπορούσατε να πετύχετε εάν επιλέγατε να εργάζεστε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα.

3. Θα μάθετε πώς να αναθέτετε καθήκοντα

Πολύ συχνά, θεωρείται ένδειξη τεμπελιάς να δουλεύουν άλλοι για σας. Όμως, αν μάθετε πώς να αναθέτετε καθήκοντα σε άλλους, θα μπορείτε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην ξεκούρασή σας και να πετυχαίνεται περισσότερα.

Δεν πρόκειται να ωφεληθείτε προσπαθώντας να κάνετε τα πάντα μόνος σας. Θα εξαντλήσετε τον εαυτό σας και δεν θα επιτελείτε τα καθήκοντά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, εάν είστε σε θέση να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία των άλλων και να αναθέσετε καθήκοντα αναλόγως, θα μπορέσετε να ελευθερώσετε ένα μέρος του χρόνου σας διατηρώντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο ποιότητας ενός έργου ή ενός καθήκοντος.

4. Θα μπορείτε να κερδίζετε χρήματα ενώ κοιμάστε

Το να δουλεύετε πολλές ώρες είναι αξιοσέβαστο, αλλά όχι πάντα απαραίτητο. Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την εργασία και να μεγιστοποιήσετε το εισόδημά σας, θα πρέπει να ενσωματώσετε ροές παθητικού εισοδήματος. Οι ροές παθητικού εισοδήματος μπορούν να προέρχονται από διάφορα πηγές, όπως π.χ. τα ενοίκια, τα συγγραφικά δικαιώματα, κλπ.

Οι παθητικές εισοδηματικές ροές σάς επιτρέπουν να κερδίζετε χρήματα χωρίς να εργάζεστε. Έτσι, συμβάλλουν στην αποταμίευση και επιτρέπουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται κάθε ροή εισοδήματος να συνδέεται με ατελείωτες ώρες εργασίας!

5. Θα ζείτε πιο χαλαρά

Μπορεί να φουσκώνετε από υπερηφάνεια που είστε εργασιομανής, αλλά δεν είναι και πολύ διασκεδαστικό. Βάλτε σε προτεραιότητα τα διαλείμματα και την ξεκούρασή σας, και θα γίνετε πιο ευχάριστος ο ίδιος και πιο επιθυμητός για τους άλλους.

Στραφείτε σε εκείνα τα κομμάτια της ζωής σας που είναι εύκολα και ευχάριστα – έτσι θα είστε πιο ευτυχισμένος και πιο χαλαρός. Το να είστε αρεστός στους άλλους είναι ένα πραγματικό στοιχείο ενεργητικού για την επιχείρησή σας. Αν αρέσετε στους ανθρώπους, τότε αυτοί είναι πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σας και πιο ανοιχτοί στο να τους αναθέτετε καθήκοντα. Έτσι θα βγαίνει περισσότερη δουλειά!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι καλό να βρίσκετε χρόνο για ξεκούραση. Αντί να θεωρείτε τις διακοπές και τα διαλείμματα ενδείξεις κακής εργασιακής ηθικής, αντιμετωπίστε τα ως ένα δυνητικό πλεονέκτημα για τη ζωή και τη σταδιοδρομία σας.