Πόσο κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τελικά από τη ρομποτική;

Πόσο κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τελικά από τη ρομποτική;

Τι δείχνει νέα έρευνα της Accenture Strategy για το μέλλον της εργασίας παγκοσμίως.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός παρουσιάζει τη σταδιακή κατάργηση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της εταιρείας συμβούλων Accenture Strategy που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός κατέληξε στο ευτυχές για όλους συμπέρασμα ότι η αυτοματοποίηση δεν αυξάνει μόνο την παραγωγικότητα, τον τζίρο και τα κέρδη μιας επιχείρησης που επενδύει σε αυτή, αλλά και τις θέσεις απασχόλησης

Η έρευνα διεξήχθη σε 14.078 μισθωτούς υπαλλήλους (μεταξύ των οποίων οι 1.201 είναι στελέχη) επιχειρήσεων που εδρεύουν σε 11 διαφορετικές χώρες και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τράπεζες ή οι λιανικές πωλήσεις. Από το πόρισμα της έρευνας προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη νοημοσύνη των μηχανών θα πρέπει κατά μέσον όρο να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά 10%.

Μάλιστα, στην έρευνα επισημαίνεται ότι εάν τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων υιοθετήσουν τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, η εταιρεία τους τότε θα δεχθεί μια ισχυρή ώθηση του κύκλου εργασιών της. Συγκεκριμένα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα αυξηθεί κατά 38% ο τζίρος της εταιρείας και κατά 10% ο αριθμός των εργαζομένων που αυτή απασχολεί.

Όσον αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος επωφελείται περισσότερο από τους άλλους από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 46% τον κύκλο εργασιών του, με την προϋπόθεση όμως να αυξήσει και κατά 21% το προσωπικό που απασχολεί. Από την άλλη, η υιοθέτηση αυτοματισμών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα επιφέρει μια αύξηση 28% στις πωλήσεις τους και θα απαιτήσει την αύξηση του εργατικού τους δυναμικού μόνο κατά 6%.