Πόσο κοστίζει η κινεζική πειρατεία στην Microsoft;

Πόσο κοστίζει η κινεζική πειρατεία στην Microsoft;

Πριν από λίγα χρόνια το 90% των κινεζικών εταιρειών χρησιμοποιούσαν Windows αλλά μόλις το 1% των εταιρειών πλήρωναν για το λογισμικό αυτό. 

Ο πρώην CEO της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την πειρατεία λογισμικού στην Κίνα και κατηγορεί τις κινεζικές επιχειρήσεις ότι κατακλέβουν την πρώην εταιρεία του. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπάλμερ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox Business ότι όταν έφυγε από τη Microsoft πριν από λίγα χρόνια, το 90% των κινεζικών εταιρειών χρησιμοποιούσαν Windows αλλά μόλις το 1% των εταιρειών πλήρωναν για το λογισμικό αυτό. Αυτού του είδους η πειρατεία, επεσήμανε ο ίδιος, κόστισε στη Microsoft περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη.

Όμως, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ζήτημα- και έχοντας κατά νου ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τους Κινέζους ως βασική αιτία επιβολής των δασμών στην Κίνα- ο Μπάλμερ απάντησε προσεκτικά. «Υποστηρίζω εκ φύσεως το ελεύθερο εμπόριο- είναι το καλύτερο πράγμα για τον κόσμο», τόνισε. «Το ζήτημα αυτό είναι δύσκολο επειδή είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι κανόνες δεν εφαρμόζονται στην Κίνα και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι. Δεν θέλω να όμως να δηλώσω κατά πόσο οι δασμοί είναι σωστοί ή λάθος».

Το 2015, όταν ο Μπάλμερ παραιτήθηκε από CEO, πάνω από το 97% των υπολογιστών στην Κίνα «έτρεχαν» Windows, όμως αυτό συνέβη λόγω της πειρατείας και όχι λόγω αγοράς του λογισμικού. Αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρο για την εταιρεία, γιατί έτσι η Microsoft κατάφερε να περιορίσει την απειλή της δωρεάν εναλλακτικής προς τα Windows- το λειτουργικό σύστημα Linux– μειώνοντας τις τιμές της στην Κίνα ώστε να πείσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα Windows επί πληρωμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απειλή των Linux ήταν πάντα υπαρκτή στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση εκεί έχει υποστηρίξει ενθουσιωδώς τοπικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα, το 2007, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, περιέγραψε μιλώντας στο Fortune τη συγκεκριμένη στρατηγική ως εξής: «Είναι προφανώς ευκολότερο για το λογισμικό μας να ανταγωνιστεί τα Linux όταν υπάρχει πειρατεία παρά όταν δεν υπάρχει».

Αν και ο Μπάλμερ έχει δίκιο να θεωρεί την πειρατεία των Windows στην Κίνα ένα μείζον ζήτημα καθώς στερεί από τη Microsoft εταιρικά έσοδα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft έχει πλέον μεταβεί σε ένα μοντέλο υπηρεσιών όπου χρεώνει τις υπηρεσίες cloud όπως η αποθήκευση αρχείων και το email, χρησιμοποιώντας τα Windows για να προσελκύει κόσμο σ’ αυτές.