Πόσο πιθανό είναι μία μόνη εργαζόμενη γυναίκα να παραιτηθεί από την εργασία της

Πόσο πιθανό είναι μία μόνη εργαζόμενη γυναίκα να παραιτηθεί από την εργασία της
Workplace headache

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

της Emma Hinchliffe

Είναι σύνηθες για μια γυναίκα εργαζόμενη να είναι η μόνη γυναίκα στη δουλειά, σύμφωνα με τη Lean In, και αυτή η …μοναδικότητα έχει ένα μεγάλο τίμημα.

Μια στις πέντε γυναίκες που ερωτήθηκαν από τη LeanIn.org και την McKinsey & Company στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας μελέτης των γυναικών στην εργασία δήλωσε στην οργάνωση ότι συχνά βρίσκονται σε συναντήσεις και άλλες καταστάσεις στον χώρο εργασίας όπου είναι η μόνη γυναίκα.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο διπλασιάζεται για τις γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, το 40% των οποίων αναφέρει ότι είναι η μόνη γυναίκα. Τα στοιχεία προέρχονται από μια έρευνα 279 επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή 64.000 εργαζομένων.

«Έχουμε την τάση να λέμε: “Έχουμε μια γυναίκα εδώ στο τραπέζι, άρα είμαστε καλοί”, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη γυναίκα που κάθεται εδώ προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσει το 50% του πληθυσμού» είπε η Alexis Krivkovich, συνεργάτιδα στη McKinsey η οποία ηγήθηκε της έκθεσης με τη Lean In.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας που έθεσε η Lean In αυτό το ερώτημα.

Το να είσαι η μόνη – σε μια ομάδα, στη διευθυντική ομάδα ή σε ένα πρότζεκτ – έχει συνέπειες. Μια γυναίκα που είναι η μόνη γυναίκα στη δουλειά έχει μιάμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να σκεφτεί να εγκαταλείψει τη δουλειά της απ’ ό,τι μια γυναίκα που εργάζεται με άλλες γυναίκες.

Το 80% των γυναικών που είναι οι μόνες γυναίκες στη δουλειά, σε σύγκριση με δύο τρίτα των υπόλοιπων γυναικών, δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει μικρο-προσβολές, από το να τις περνάνε για κάποια κατώτερης βαθμίδας μέχρι το να χρειάζεται να παράσχουν περισσότερες αποδείξεις για την ικανότητά τους. Επίσης, το ποσοστό των γυναικών που αναφέρουν ότι πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι μεγαλύτερο μεταξύ εκείνων που δηλώνουν οι μόνες γυναίκες στη δουλειά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν πολύ χειρότερη εμπειρία στο χώρο εργασίας απ’ ό,τι οι γυναίκες που έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται με περισσότερες γυναίκες», δήλωσε η πρόεδρος του Lean In, Rachel Thomas, η οποία ίδρυσε την οργάνωση μαζί με τη Sheryl Sandberg. «Αισθάνονται περιθωριοποιημένες, επειδή είναι πράγματι».

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η Lean In συνιστά στις εταιρείες να προσλαμβάνουν και να προωθούν περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, οι εταιρείες μπορούν επίσης να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις ομάδες στο χώρο εργασίας και να δίνουν προσοχή στις ομάδες όπου οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες.