Πόσο πιθανό είναι να δούμε τα κρυπτονομίσματα να γίνονται κρατικά;

Πόσο πιθανό είναι να δούμε τα κρυπτονομίσματα να γίνονται κρατικά;
epa06170778 Visitors attend a webinar by Russian businessman, Orthodox activist and founder the Crypto exchange CryptoSterlingClub Alisa, German Sterligov at the main office of CryptoSterlingClub Alisa in Moscow, Russia, 29 August 2017. According to media reports, Russian Finance Ministry stated that cryptocurrencies like bitcoin are a high risky 'financial pyramid' and trading should be limited to only 'qualified investors'. The CryptoSterlingClub Alisa was opened on 24 August 2017. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ποιες κυβερνήσεις σκέφτονται ήδη να εκμεταλλευτούν την τάση της εποχής και να μπουν στον χώρο.

 

Ενώ η κρυπτο-μανία σαρώνει τον κόσμο, κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να σκέφτονται να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα βασισμένα στην αλυσίδα των μπλοκ – την τεχνολογία πίσω από το Bitcoin.

Για την ώρα, η ιδέα φαίνεται να είναι δημοφιλής κυρίως μεταξύ αυταρχικών ηγετών οι οποίοι επιδιώκουν να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί και εφαρμόζονται και μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όμως, οι υπέρμαχοι των κυβερνητικά υποστηριζόμενων κρυπτονομισμάτων (που ονομάζονται έτσι επειδή βασίζονται στην κρυπτογράφηση για λόγους ασφαλείας) λένε ότι εάν η συγκεκριμένη τάση παγιωθεί, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το διεθνές νομισματικό σύστημα όπως το ξέρουμε.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, έχει προτείνει ένα εικονικό νόμισμα που αποκαλεί Petro, κάθε μονάδα του οποίου θα υποστηρίζεται από ένα βαρέλι πετρελαίου. Ο Maduro λέει ότι το Petro θα έχει «μεγάλη επίδραση» στην πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ξένα νομίσματα και σε αγαθά και υπηρεσίες απ’ όλο τον κόσμο – μια σαφής αναφορά στην έλλειψη δολαρίων της χώρας ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Ένας αρχικός γύρος πωλήσεων του 40% των Petro εστιάζει σε θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη. Δεν υπάρχει μηχανισμός ανταλλαγής του κρυπτονομίσματος με αργό πετρέλαιο ή άλλα απτά στοιχεία ενεργητικού, όπως προβλέπει το σχέδιο του Maduro. Και το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση έχει κηρύξει το Petro παράνομο.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει πάντως να συνομιλήσει με χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και πέντε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερ-κρυπτονομίσματος που θα καλύπτει χώρες με το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Και στη Σουηδία, όπου η χρήση του ρευστού υποχωρεί ραγδαία, η κεντρική τράπεζα διερευνά το ενδεχόμενο έκδοσης του δικού της ψηφιακού νομίσματος, της E-krona, ανησυχώντας ότι η ευρεία χρήση άλλων ψηφιακών νομισμάτων που ελέγχονται από ιδιωτικούς δρώντες θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα.

Μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα έχουν αναπτυχθεί μακριά από την οποιαδήποτε κεντρική εξουσία.

Όμως, η τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζονται όλα τα κρυπτονομίσματα, δεν αποκλείει τη συγκεντροποίηση. Θεωρητικά, μάλιστα, μια κυβέρνηση θα μπορεί να ελέγχει περισσότερο ένα εικονικό νόμισμα παρά ένα χαρτονόμισμα επειδή θα μπορεί να κρατά αρχείο όλων των συναλλαγών που θα καταγράφονται στο μόνιμο καθολικό της αλυσίδας των μπλοκ.