Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές ομάδες ένας αποκλεισμός από την Ευρώπη;

Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές ομάδες ένας αποκλεισμός από την Ευρώπη;

Τι θα γίνει εάν η κυβέρνηση κάνει πράξη τη σκέψη για προσωρινή αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA.

* Του Βασίλη Σαμούρκα

Τη σκέψη ακόμη και για απόσυρση των ελληνικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA εξέφρασε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδoσφαίρου, Μισέλ Πλατινί, ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν θέματα που αφορούν το εσωτερικό του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις διαμάχες που προέκυψαν μετά τα σοβαρά επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να διεξάγουν έναν κύκλο συνομιλιών έως τις 30 Μαρτίου, με σκοπό «να αποφύγουν το μοιραίο»· δηλαδή την προσωρινή αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κίνηση η οποία θα πλήξει το πρεστίζ του ελληνικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως αλλά και θα «πονέσει» τα ταμεία των ομάδων.

Πόσα όμως είναι τα έσοδα που θα χαθούν σε περίπτωση που η πολιτεία κάνει πράξη την «απειλή» της και αποσύρει τις ομάδες από τις διοργανώσεις της UEFA; Τα στοιχεία της σεζόν 2013-2014 και 2014-2015 μπορούν να δώσουν μια εικόνα.

Κάθε μία από τις 20 ομάδες που συμμετείχαν πέρσι στα play off του Champions League, έβαλαν στα ταμεία τους 2,1 εκατ. ευρώ. Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης εισέπραξαν το βασικό ποσό των 8,6 εκατ. ευρώ. Κάθε νίκη έδωσε επιπλέον ένα εκατ. ευρώ και η ισοπαλία, €500.000.

Όσον αφορά τους προκριματικούς γύρους του Champions League, η συμμετοχή στον πρώτο δίνει 150.000€, στον δεύτερο 175.000€ ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού από τον τρίτο γύρο μπαίνουν στα ταμεία επιπλέον 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά το Europa League, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από το Champions League, όμως για τα ελληνικά δεδομένα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική οικονομική «ανάσα» για τα ταμεία των ομάδων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σεζόν 2014-2015, κάθε μια από τις 48 ομάδες που μετείχαν στη φάση των ομίλων έλαβαν 1.3 εκατ. ευρώ, ενώ η νίκη σε αυτή τη φάση απέφερε 200.000 ευρώ και η ισοπαλία 100.000 ευρώ. Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους «32» ως πρώτες από τους ομίλους του Europa League έλαβαν 400.000 ευρώ και οι ομάδες που πέρασαν ως δεύτερες πήραν 200.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League δίνει επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη φάση των «16» του Europa League, 350.000€. Παραπέρα και μέχρι τους μεγάλους τελικούς τα ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα, όμως καμία ελληνική ομάδα δεν έφτασε ως εκεί.

Μεγαλύτερος ζημιωμένος από μια άσχημη εξέλιξη στα ποδοσφαρικά πράγματα θα είναι ο πρωταθλητής Ελλάδος, Ολυμπιακός, τα έσοδα του οποίου από τη συμμετοχή του στην περσινή διοργάνωση του Champions League ήταν 27,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΑΟΚ ήταν λίγο περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, ενώ η απουσία του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στοίχισε σημαντικά στα ταμεία της ομάδας, καθώς η προηγούμενη σεζόν έκλεισε με πτώση εσόδων 10 εκατ. ευρώ (από 29,6 εκατ. το 2012-2013 σε 19,1 εκατ. ευρώ το 2013-2014).

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής, η πολιτεία ετοιμάζει το πλάνο ενός νέου αθλητικού νόμου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Απριλίου. Με δεδομένο ότι η UEFA αλλά και η FIFA δεν δέχονται καμία εμπλοκή της πολιτείας στα εσωτερικά των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ίσως η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος για τις ελληνικές ομάδες θα είναι ανεπανόρθωτο και η αξία του εγχώριο προδοσφαιρικού προϊόντος θα υποβαθμιστεί. Γι’ αυτό και όλες οι ΠΑΕ είναι υποχρεωμένες να συνταχθούν σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, καθώς γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη ρήξη με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μόνο κακό θα τους προκαλέσει.

Ο Βασίλης Σαμούρκας είναι αρχισυντάκτης του FortuneGreece.com