Πόσο θα πληγεί η Boeing από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας;

Πόσο θα πληγεί η Boeing από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και η Boeing βρίσκεται στη μέση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και η Boeing βρίσκεται στη μέση.

Μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση Trump επέβαλλε δασμούς σε περισσότερα από 1.300 προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα – συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων που συνδέονται με τις αερομεταφορές – η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αντίποινα, με τη μορφή δασμών σε περισσότερα από 100 προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Στα αντίποινα αυτά περιλαμβάνεται ένας δασμός 25% σε αεροσκάφη βάρους μεταξύ 15 και 45 τόνων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν φόρο 25% για το δημοφιλέστερο αεροσκάφος της Boeing, το 737.

«Το να αρχίσεις να κυνηγάς την Κίνα στον κλάδο της αεροναυπηγικής είναι σαν να ζεις σε ένα κρυστάλλινο παλάτι, να ρίχνεις βότσαλα και να περιμένεις ότι ο άλλος δεν θα πετάξει πέτρες», ανέφερε στο Business Insider, ο Richard Aboulafia, αναλυτής της αεροπορικής βιομηχανίας στην Teal Group.

Η Κίνα είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική αγορά της Boeing. Σύμφωνα με τη Morningstar, η Κίνα αντιπροσώπευε το 25% των παραδόσεων της Boeing το 2017 και ένα εντυπωσιακό 20% του βιβλίου παραγγελιών της που περιλαμβάνει συνολικά 5.800 αεροπλάνα.

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, η Boeing προβλέπει ότι η ζήτηση αεροσκαφών από την Κίνα θα φτάσει τα 7.200 αεροσκάφη συνολικής αξίας 1.1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή της, η γνωστή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι δασμοί που επιβάλλονται από τα δύο κράτη θα βλάψουν όχι μόνο τη Boeing αλλά και την παγκόσμια αεροναυπηγική βιομηχανία.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να επικοινωνούμε ενεργά και με τις δύο κυβερνήσεις και να χτίζουμε πάνω στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις των Αμερικανών και των Κινέζων ηγετών ότι λαμβάνουν χώρα παραγωγικές συνομιλίες μεταξύ τους», ανέφερε η εταιρεία. «Μια ισχυρή και ακμάζουσα αεροδιαστημική βιομηχανία είναι σημαντική για την οικονομική ευημερία και την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών».

Από πολλές απόψεις, οι παραγγελίες αεροσκαφών της Boeing δεν αφορούν μόνο τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, αλλά και την πολιτική. Εξάλλου, ελάχιστα σύμβολα της αμερικανικής βιομηχανικής δύναμης είναι πιο υποβλητικά από ένα λαμπερό νέο αεροπλάνο.

Οι επισκέψεις αρχηγών κρατών στις ΗΠΑ συχνά περιλαμβάνουν παραγγελίες για αεροπλάνα της Boeing.

Ως αποτέλεσμα, «η Boeing αντιμετωπίζει έναν τεράστιο κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό πιόνι από τους Κινέζους», μας είπε ο Vinay Bhaskara, ανώτερος επιχειρηματικός αναλυτής του Airways.

Για την Boeing, το απόλυτο σενάριο καταστροφής θα ήταν η Κίνα να ακυρώσει τις υπάρχουσες παραγγελίες της, που περιλαμβάνουν μια συμφωνία για 300 αεροσκάφη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.