Πόσο θα βοηθήσει τη γαλλική οικονομία η κατάκτηση του Μουντιάλ

Πόσο θα βοηθήσει τη γαλλική οικονομία η κατάκτηση του Μουντιάλ

Πώς θα επηρεάσει ο θρίαμβος της Γαλλίας στο Μουντιάλ το οικονομικό και πολιτικό κλίμα της χώρας;

της Carson Kessler

Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στη Μόσχα, η Γαλλία εξασφάλισε και επίσημα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ύστερα από δύο δεκαετίες. Η νίκη της γαλλικής ομάδας με σκορ 4-2 επί της Κροατίας προκάλεσε μια έκρηξη εθνικής υπερηφάνειας σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και οικονομικές δυσχέρειες.

Ενώ όμως ο ποδοσφαιρικός θρίαμβος αναζωογόνησε το εθνικό φρόνημα, η γαλλική οικονομία δεν αναμένεται να αισθανθεί την ίδια έντονη ανύψωση.

Η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes είπε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα φέρει φέτος επιπλέον ανάπτυξη 0.1% στη Γαλλία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9% και όχι κατά 1,8% όπως υπολογιζόταν αρχικά.

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στον Πρόεδρο Emmanuel Macron, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε καθώς ο ίδιος αποφάσισε να μεταρρυθμίσει την άκαμπτη αγορά εργασίας της Γαλλίας και να μειώσει τους φόρους. Κατά τους μήνες που ακολούθησαν τον γαλλικό θρίαμβο στο Μουντιάλ του 1998, η δημοφιλία του Προέδρου Jacques Chirac αυξήθηκε από 10 έως 18 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με τη δημοσκόπηση.

Παρόλο που θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποιος σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα τονωθεί από τα κύματα της εθνικής έξαρσης. «Υπάρχει ένα παράλογο κομμάτι στην οικονομία που συνδέεται με την αυτοπεποίθηση, την επιθυμία και τον ενθουσιασμό, και αυτά είναι τα στοιχεία που κομίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, το μικρό άλμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν θα έχει κάποια μείζονα επίδραση στην ευρύτερη οικονομία. Μετά το Μουντιάλ του 1998, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο αλλά αυτό δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα το ΑΕΠ.

Η φετινή οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να μην φτάσει το 2% που προβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Πέρυσι, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, το οποίο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων έξι ετών.