Ποσοστό νίκης από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν – Έτοιμη για την έκπληξη η αντιπολίτευση

Ποσοστό νίκης από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν – Έτοιμη για την έκπληξη η αντιπολίτευση
epa06835640 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) cheers his supporters after casts for the Turkish presidential and parliamentary elections in Istanbul, Turkey, 24 June 2018. 56.3 million registered citizens will vote in snap presidential and parliamentary elections to elect 600 lawmakers and the country's president, the first election since the Turkish people in a referendum in April 2017 voted to change the country's system from a parliamentary to a presidential republic. EPA/SEDAT SUNA

Ο πρόεδρος της Τουρκίας λαμβάνει μέχρι στιγμής ποσοστό που ξεπερνά το 51%. Το κόμμα του κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά στη βουλή.

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,08%, με μεταμετρημένο το 70,5% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%.

Αν κανείς υποψήφιος δεν αποσπάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σήμερα, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 8 Ιουλίου.

Η αντιπολίτευση ίσως κάνει την έκπληξη στο κοινοβούλιο

Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.

“Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών”, δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

 

Τουλάχιστον δύο νεκροί σε βίαια περιστατικά

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν”απειλές και επιθέσεις” προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν “απειλητική ατμόσφαιρα”.

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Καταγγελία των Ρεπουμπλικάνων για την κάλυψη των αποτελεσμάτων

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

Ομως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.