Πότε και πόσο θα αυξήθεί ο κατώτατος μισθός

Πότε και πόσο θα αυξήθεί ο κατώτατος μισθός
Photo: pixabay.com

Τον ερχόμενο Ιανουάριο τοποθετείται η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Την ταχεία έναρξη των διαδικασιών εντός του Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ώστε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στην Βουλή προς ψήφιση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως και έτσι ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να χορηγήσουν υψηλότερες αυξήσεις σε όσους σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος καταργείται.

Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) της απόδοσης εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού κρίνεται αναγκαία, προκειμένου η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει, προεκλογικά, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.