Πότε πρέπει οι startups να προβαίνουν σε δανεισμό;

Πότε πρέπει οι startups να προβαίνουν σε δανεισμό;

Πολλοί πάροχοι δανεισμού προβλέπουν κι άλλες εταιρικές καταρρεύσεις που συνδέονται με τον δανεισμό. 

της Έριν Γκρίφιθ

Η πτώση της Visible Measures, μιας startup διαφημιστικής τεχνολογίας, είναι μια διδακτική ιστορία που αφορά την αγορά διαφημιστικής τεχνολογίας και τον κίνδυνο για τις startup που χρησιμοποιούν δανεισμό.

Για κάποιους, ο δανεισμός για μια startup είναι ένα επικίνδυνο «φάρμακο» που πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Και πολλοί πάροχοι δανεισμού προβλέπουν κι άλλες εταιρικές καταρρεύσεις που συνδέονται με τον δανεισμό. Δεν θέλουν όμως οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν τη λάθος εντύπωση σε σχέση με το προϊόν τους.

Η καλύτερη στιγμή για να προβεί σε δανεισμό μια startup είναι:

1) όταν η εταιρεία αναπτύσσεται αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να προσελκύσει νέους επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου,

2) όταν υπάρχει ένα χάσμα αποτίμησης,

3) όταν η εταιρεία είναι κοντά στην επίτευξη κερδοφορίας και το μετοχικό κεφάλαιο είναι πολύ ακριβό ή απαιτείται χρόνος για να συγκεντρωθεί,

4) η εταιρεία είναι πάνω από δέκα ετών και οι επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου έχουν εξαντληθεί στα παλαιότερα funds τους.

Η λάθος στιγμή για να συγκεντρώσεις δανεισμό είναι όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπως η Visible Measures ή η ModCloth – τα έσοδα είναι στάσιμα ή μειούμενα, και η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω μιας αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου.

«Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί δανειστές λένε ‘Βασίζομαι στο μετοχικό κεφάλαιο για να σωθώ’ τονίζει ένας πάροχος δανεισμού. Συχνά, οι πάροχοι προσφέρουν το δάνειο πιστεύοντας ότι ο επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών της startup θα καταφέρει, μέσω των διασυνδέσεών του, να εξασφαλίσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Σε ανάρτησή του, ο επενδυτής Φρεντ Ουίλσον αναφέρει τη Foursquare ως ένα παράδειγμα νεοφυούς επιχείρησης που χρησιμοποίησε με επιτυχία τον δανεισμό. (Το 2013, είχε συγκεντρώσει 41 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία εξαγορών Silver Lake).

Έχει δίκιο, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η Foursquare προέβη σε δανεισμό στην πιο επικίνδυνη στιγμή: δεν είχε σχεδόν καθόλου έσοδα και βρισκόταν εν μέσω μιας μεγάλης μεταστροφής. Και πάλι, όλα πήγαν καλά για την εταιρεία αλλά όπως προειδοποιεί ένας πάροχος δανεισμού, «θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει πάει στραβά το πράγμα».