Πότε τα λάθη μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες

Πότε τα λάθη μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες
A miniature, super businessman saves someone from slipping on a banana peel. The shoe, man, and banana peel are on a separately labeled layer from the background.

Πώς μπορείς να αντιστρέψεις μια αρνητική κατάσταση.

του Έρικ Μπρέον

Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας ενοικιάσεων για διακοπές, έχω διαπράξει πολλά λάθη – κι αυτό είναι καλό. Πιστεύω πράγματι ότι δεν μπορείς ούτε να καινοτομήσεις ούτε να αποδιοργανώσεις την αγορά χωρίς να κάνεις λάθη, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να υιοθετήσεις μια μακροπρόθεσμη οπτική όταν η βλάβη είναι ακόμα πρόσφατη.

Αν αντιδράσεις θετικά και παραγωγικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει, τότε θα είσαι σε θέση να αντιστρέψεις την κατάσταση. Ιδού ο τρόπος με τον οποίο πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό:

Κάντε δικό σας το λάθος

Αναλάβετε την ευθύνη για το σφάλμα σας και κάντε ό,τι είναι δυνατόν για να επανορθώσετε. Καλό είναι να είστε ευθύς: «Έκανα λάθος σχετικά με το Α’ (ή το Β’ ή το Γ’). Ιδού τι δίδαγμα άντλησα και τι πρόκειται να κάνω ώστε να φτιάξω την κατάσταση και να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος». Μην πέσετε στην παγίδα να ρίξετε αλλού τις ευθύνες – οι συνάδελφοί σας θα σας σεβαστούν περισσότερο αν κάνετε δικό σας το σφάλμα. Και δείτε το λάθος σαν μια ευκαιρία συνολικής επαναξιολόγησης των συστημάτων και των μεθόδων σας.

Διδαχθείτε από το λάθος

Μόλις κατανοήσετε το τι πήγε στραβά, ρωτήστε τον εαυτό σας πώς θα αποτρέψετε την επανάληψη του λάθους – ή τουλάχιστον πώς θα κάνετε την επανάληψή του λιγότερο πιθανή. Ορίστε διαδικασίες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε να διαπράξετε το ίδιο λάθος στο μέλλον. Τα λάθη είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα λάθη σας σάς διδάσκουν κάτι και εν τέλει λειτουργούν υπέρ της επιχείρησής σας μακροπρόθεσμα.

Η ταχύτητα κερδίζει

Ο Στιβ Κάουφερ, ιδρυτής της TripAdvisor, με δίδαξε ότι «η ταχύτητα κερδίζει» – μια θέση που τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου έχουμε υιοθετήσει στην πράξη. Πρέπει να αναλάβεις ρίσκα για να κινηθείς γρήγορα και να στήσεις μια επιχείρηση που κερδίζει, και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα κάνεις λάθη. Πολλές φορές, η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι ένα έργο σύνθετο που απαιτεί πολύ χρόνο. Μην αφήσετε τα όποια πισωγυρίσματα να σταθούν εμπόδιο στην ταχεία ανάπτυξή σας. Μάθετε απ’ αυτά, και συνεχίστε μπροστά.

* Ιδρυτής και CEO της Vacasa.