Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά-«μαμούθ» της Fox από την Disney

Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά-«μαμούθ» της Fox από την Disney
Photo:

Η προσφορά των 71 δισ. δολαρίων πέρασε από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην απάντηση της Comcast.

 

Η Walt Disney κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της αμερικανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της 21st Century Fox για το ποσό των 71 δισ. δολαρίων, υψώνοντας πλέον πολύ σημαντικά εμπόδια στην Comcast και τη δική της προσπάθεια να εξαγοράσει την Fox.

Για να εξασφαλίσει το τελικό ΟΚ των αρχών, η Disney δέχτηκε να πουλήσει τα δικαιώματα μεταδόσεων τοπικών αθλητικών διοργανώσεων, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες για αύξηση των τιμών εξαιτίας της κυρίαρχης θέσης της Disney στην αγορά.

Η έγκριση αυτή αποτελεί μια πολύ μεγάλη νίκη της Disney επί της Comcast. Την περασμένη εβδομάδα η Fox αποδέχτηκε την αυξημένη προσφορά της Disney, η οποία ξεπέρασε τα 65 δισ. δολάρια της Comcast. Η προσφορά αυτή κοστολογεί στα 38 δολάρια την κάθε μετοχή, δηλαδή 10 δολάρια πάνω από την τρέχουσα αξία τους στο χρηματιστήριο.

Η Comcast εξετάζει πλέον τις επόμενες κινήσεις της. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο συμμαχίας της εταιρείας με άλλους ιδιώτες επενδυτές ούτως ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την προσφορά της Disney, όπως είπαν στο πρακτορείο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εάν οι προσφορές φτάσουν ως τα 90 δισ. δολάρια, τότε η Comcast θα στραφεί σε άλλους επενδυτές για βοήθεια. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ίσως ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της Fox εντός ΗΠΑ περάσουν σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή, και η Comcast αναλάβει τον έλεγχο των διεθνών δραστηριοτήτων της Fox.