Πράσινο φως και χωρίς «κακές εκπλήξεις» για τον ελληνικό προϋπολογισμό από το Eurogroup

Πράσινο φως και χωρίς «κακές εκπλήξεις» για τον ελληνικό προϋπολογισμό από το Eurogroup
epa06546721 Portuguese Finance Minister and Eurogroup chief Mario Centeno (C) attends a Conference on Stability, Economic Coordination and Governance in the European Union during the European Parliamentary week 2018 at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 February 2018. Others are not identified. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού.

Με την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τοποθετήθηκε για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού λέγοντας πως η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενο του την Τετάρτη (όπως και για τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς) και δεν αναμένεται «αρνητική έκπληξη» στο ζήτημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να εγείρει ενστάσεις στη πρόθεση της κυβέρνησης να άρει την περικοπή συντάξεων που νομοθέτησε το 2017, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες πως στο Euroworking Group, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση των ελληνικών Αρχών, αφού καλύπτεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πρόοδό της στις μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να εξακολουθήσει να είναι success story», είπε από την πλευρά του ο κ. Σεντένο.

Όμως, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ ήταν πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι το θέμα των μη περικοπών των συντάξεων και του ελληνικού προϋπολογισμού δεν έχει κλείσει ακόμα. «Πρέπει να το δούμε ακόμη λεπτομερώς, το πώς ταιριάζει με τα οικονομικά μεγέθη και με τον ελληνικό προϋπολογισμό. Οι συζητήσεις γι’ αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη, για αυτό θα πρέπει να το δούμε ακριβώς στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τελική απόφαση στο Εurοgroup της 3ης Δεκεμβρίου

Στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup επιτεύχθηκε πρόοδος στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας –ώστε να εξελιχθεί στον θεσμό που θα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διάσωση ενός κράτους-μέλους που θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση στο μέλλον– αλλά και στο ποιο θα είναι το φρένο ασφαλείας για το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών. Σχετικά με τα παραπάνω σημεία, ο επίτροπος Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσαν πως σε σχέση με τον ESM υπάρχει συμφωνία στην κατανομή των αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να μην επικαλύπτει εκείνες της Κομισιόν. Η συμφωνία φαίνεται να αναβαθμίζει τον ρόλο του ESM, αλλά με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά την Γαλλο-Γερμανική πρόταση για ένα σχέδιο κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης δεν συζητήθηκε, καθώς αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι δεν έχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες για να την αξιολογήσουν. «Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια για το πώς ένας τέτοιος μηχανισμός θα λειτουργούσε», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Στο θέμα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και δημιουργίας φρένου ασφαλείας για το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών, αναγνωρίστηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αποφασιστεί και η τελική δανειοδότηση του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών από τον ΕΜΣ σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2024.