«Πράσινο» φως στη ΔΕΗ για διακοπές για χρέη άνω των 1.000 ευρώ

«Πράσινο» φως στη ΔΕΗ για διακοπές για χρέη άνω των 1.000 ευρώ
Public Power Company / ΔΕΗ

Το υπουργείο Ενέργειας παρέχει την κατάλληλη κάλυψη.

Πολιτική κάλυψη στη ΔΕΗ παρέχει το υπουργείο Ενέργειας για τις αποκοπές ρεύματος, αρκεί να αφορούν οφειλές από 1.000 ευρώ και πάνω.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικού είναι αρκετά, ως εκ τούτου η ΔΕΗ έχει την πολιτική κάλυψη του υπουργείου για να κόβει το ρεύμα σε κακοπληρωτές και σε όσους κλέβουν ηλεκτρικό.

Αυτά ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Η επιχείρηση διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την διασφάλιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά και για όσους έχουν οικονομική ανάγκη, οι οποίοι καλύπτονται με την πρόσφατη ρύθμιση της ΔΕΗ για πάγωμα για ένα χρόνο των οφειλών για όσους χρωστούν έως 500 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.

Για να προσθέσει ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ φυσικά και έχει την πολιτική στήριξη του υπουργείου για να προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος, όπου το κρίνει απαραίτητο».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι αποκοπές θα αφορούν «οφειλές από 1.000 ευρώ και πάνω». Όταν πρόκειται για χρέη κάτω από αυτό το επίπεδο, παραμένει το καθεστώς προστασίας, δηλαδή να μην κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα.

Αναφορικά με την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα επάρκειας, καθώς υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία των μονάδων των ιδιωτών και της ΔΕΗ, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό παραλαβών υγροποιημένου αερίου σημειώνεται ότι σήμερα παραλήφθηκε από τη ΔΕΠΑ ένα φορτίο, ενώ προγραμματίζεται η παραλαβή και άλλων φορτίων το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στο καυτό θέμα της αυτονόμησης διαμερισμάτων από τις κεντρικές θερμάνσεις, οι πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι οι όποιες παρεξηγήσεις θα διευκρινιστούν με την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς πολυκατοικιών για την πληρωμή των παγίων των κοινοχρήστων δεν απαλείφονται από την τροπολογία για την τοποθέτηση θερμιδομετρητών χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.