Πρεμιέρα στη Βουλή της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2019 – Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Πρεμιέρα στη Βουλή της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2019 – Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
Γενική άποψη από τη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η συζήτηση θα προχωρήσει με πέντε συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου.

Ξεκίνησε απόψε στην ολομέλεια, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου Προϋπολογισμού μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συζήτηση θα προχωρήσει με πέντε συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου.

Στην αποψινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των γενικών εισηγητών και των ειδικών εισηγητών, και τις επόμενες ημέρες θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, κατ΄αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου θα λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός, δίνει και δεν παίρνει», τόνισε κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «αντιαναπτυξιακό και κατ’ ουσίαν μνημονιακό Προϋπολογισμό», με τον οποίο η κυβέρνηση τερματίζει και τη θητεία της.

Δημήτρης Βέττας: Ο Προϋπολογισμός δίνει και δεν παίρνει

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός Προϋπολογισμός, είναι ένας Προϋπολογισμός που δίνει δεν παίρνει. Η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε στα μέτρα:

– της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ’ έτος)

– της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

– της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

– της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

– της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

– της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες

– της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών

– της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής

– του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

– της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε ο Δημήτρης Βέττας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και το δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια – περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια».

«Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, την διανομή και το παιχνίδι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που κάνανε πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές.

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση τερματίζει την θητεία της με ένα μνημονιακό κατ’ ουσίαν Προϋπολογισμό

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ’ ουσίαν μνημονιακό» Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας», τερματίζει τη θητεία της, ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας – καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομοχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε.

«Έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ‘βαπτίζει’ επιτυχία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως, μόνη της τις αύξησε. Ούτε τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως μόνη της, την αύξησε, και σήμερα νομοθετεί αυτή, να διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε το 2015! Και προφανώς, ούτε την μη περαιτέρω αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού προηγουμένως, μόνη της την ψήφισε, αν και δεν προβλεπόταν ούτε καν στο 3ο Πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει 1 στις «τσέπες» κάποιων – και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της ΝΔ» συμπέρανε ο κ. Σταϊκούρας: Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» και διασφαλίζει τη συστηματική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού.

 Κ. Σκανδαλίδης: Όταν τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη 

“Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 εμφανίζει ανάγλυφα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα για τα οποία δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης. Είναι ένας προϋπολογισμός, όμηρος του προεκλογικού κύκλου. Εμφανίζεται φαινομενικά γαλαντόμος σε παροχές αφού αποθησαύρισε πόρους και εισοδήματα με άγρια φορολογική επιδρομή”, είπε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει σωρευτικά όλες τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση και η χώρα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για το πως οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, και εκτίμησε ότι “μόλις τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη”.

“Δεν αποπνέει καμία αναπτυξιακή πνοή σε μια εποχή που η χώρα την έχει μεγάλη ανάγκη για να επιβιώσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία”, είπε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι “ο προϋπολογισμός μοιάζει, δυστυχώς, με διαβατήριο της χώρας και της οικονομίας σε ακόμη βαθύτερη κρίση”.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ σχολίασε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το δικό του success story αλλά σήμερα οι αγορές “εξακολουθούν να μας κοιτούν παγερά αδιάφορες”, διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα, είπε, “οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και αποτελούν οιονεί μνημόνια, καλά κρατούν, το υπερταμείο επιχειρεί να δεσμεύσει και το τελευταίο τετραγωνικό της δημόσιας περιουσίας, χωρίς το ίδιο να προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αξιοποίηση, παρά τους γαλαντόμους μισθούς και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας κάτω από τον βραχνά των πλεονασμάτων”.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, αφού εγκατέλειψε τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις, εγκαινίασε μια προεκλογική περίοδο με κύριο όπλο την παροχολογία, τους διορισμούς, σε φόντο πόλωσης και σκανδαλολογίας. “Την έχουμε ξαναζήσει αυτή την εποχή και ήταν τραγική για τη χώρα”, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Δήλωσε ακόμη, ότι καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στάσιμες, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, το ισοζύγιο των επενδύσεων παραμένει αρνητικό, η κυβέρνηση κάλυψε και καλύπτει την υστέρηση με φοροεπιδρομή -γι΄αυτό εμφανίζονται οι φόροι αυξημένοι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ- μείωσε το κοινωνικό κράτος, κατάργησε κοινωνικές παροχές, αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. “Για ποια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε; Με αργό το δυναμικό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν και με εξαρθρωμένη την σπονδυλική στήλη της οικονομίας; Όταν παντού συναντάς κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις; Για ποια μεταρρυθμιστική πολιτική μιλάμε; Με ένα κράτος που αντιστέκεται σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια; που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ακόμα αν θα ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Αμυράς: Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν μπορεί να δει «πέρα από τη μύτη» των συντακτών του

«Τα ψέματα τελειώνουν. Ο πολιτικός χρόνος επίσης. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος Τσίπρα-Καμμένου και ο τελευταίος της σημερινής κυβέρνησης» είπε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ενόψει εκλογών, που δεν θα επιβεβαιωθούν.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη των συντακτών του» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού σημειώνοντας ότι απουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο διότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου παραμένουν και γιατί η ίδια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει την ανάπτυξη. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, διαπίστωσε ότι καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, δεν έχει προχωρήσει» ανέφερε ο κ. Αμυράς για να υπογραμμίσει ότι «στην ατζέντα της κυβέρνησης κυριαρχούν άλλα θέματα όπως οι 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο που θα αντικαταστήσουν τους ιερείς». Ο βουλευτής αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα είπε ότι στην ουσία είναι ένα μικρό κλάσμα όσων οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει, μέσω της υπερφορολόγησης.

«Η κυβέρνηση βαδίζει με τη σκανδαλολογία και έχουμε προαναγγελία διώξεων. Οι πολίτες αρχίζουν να θεωρούν ότι η δικαιοσύνη είναι μια μαριονέτα της εκτελεστικής εξουσίας. Ο ρηχός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και στην απροθυμία της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις την ίδια ώρα που εξαγγέλλει προσλήψεις και παροχές» είπε ο βουλευτές προειδοποιώντας ότι με μια τέτοια πολιτική «οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότερες από την αιματηρή τρόικα».

«Εδώ στις αγορές τελειώνουν οι αυταπάτες και αρχίζουν τα δύσκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει βγει από τα μνημόνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές. «Αν θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να μας εμπιστευτούν οι αγορές, να μας εμπιστευτούν οι δανειστές. Το Δημόσιο πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει αναπτυξιακό πρόγραμμα πειστικό» δήλωσε ο κ. Αμυράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κύριο μέλημα της είναι πώς θα ξοδέψει το μαξιλάρι ασφαλείας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που «διαπότιζε την κοινωνία με την τοξικότητα της προδοσίας και σήμερα τη λούζεται». «Να έχετε τη γενναιότητα να αναγνωρίζετε τα σφάλματά σας» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε προδότη τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011».

Επισήμανε ακόμη ότι στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος υπονόησε ότι ο κ. Κοτζιάς έχει μυστική συμφωνία με τον Ζ. Ζάεφ. «Αν αυτό δεν είναι προδοσία, τότε τι είναι προδοσία;» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Έχετε επιλέξει στρατόπεδο. Είστε με την Ακροδεξιά των ΑΝΕΛ! Είστε αγκαλιά και θα πάτε μαζί μέχρι τον πάτο».

Ν. Καραθανασόπουλος: Κενό γράμμα οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «νέα εποχή»

Την υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ «απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» θέλησε να καταδείξει ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τον ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, τονίζοντας ότι το πραγματικά νέο για τον λαό, τη νεολαία δεν είναι η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι συντάξεις, το να ζει η νέα γενιά χειρότερα από την προηγούμενη, η κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που μένουν αναξιοποίητες.

Τέτοια δυνατότητα, δηλαδή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, -όπως σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος- δεν την έχει το καπιταλιστικό σύστημα» που σαπίζει και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

«Ο λαός μπορεί να δει τη λαϊκή ευημερία μόνο, όπως είπε, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με εργατικό λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας η οποία ακριβώς θα σχεδιάζει την οικονομία με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την καπιταλιστική ζούγκλα» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚ.

Από την άποψη αυτή, όπως υποστήριξε, είναι κενό γράμμα οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «νέα εποχή» και αλλαγή πορείας. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, ανέφερε, από τον μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2019, τον οποίο χαρακτήρισε «άδικο, ταξικό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου», καθώς περιέχει 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες ( π.χ. νοσοκομεία), μειώνει ακόμα και κοινωνικές παροχές, όπως τα σχολικά γεύματα, το επίδομα ενοικίου, τη μη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, κονδύλια για παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά που προέκυψε από το νομοσχέδιο που πέρασε με το οποία ανέβαλε την παραπέρα περικοπή των συντάξεων.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, στον προϋπολογισμό υπάρχουν νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η μείωση της φορολογίας κατά 5 μονάδες των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων. «Η δίκαιη ανάπτυξη πατάει στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων» είπε για να προσθέσει ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το υπόβαθρο, ενώ αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτήρισε εκτελεστικό βραχίονα των επιχειρηματιών.

Κάλεσε το λαό να «κάνει την πραγματική διαφορά» ενισχύοντας το ΚΚΕ που είναι η εγγύηση για πιο δυνατό εργατικό κίνημα, για προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, το οποίο θα προχωρήσει στη λαϊκή αντεπίθεση σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο την εξουσία του κεφαλαίου για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές.

Κ. Κατσίκης: Βρισκόμαστε σήμερα από θέση ισχύος να συζητούμε για τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταμνημονιακής εποχής

«Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον προηγούμενο προϋπολογισμό, βρισκόμαστε σήμερα από θέση ισχύος να συζητούμε για τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταμνημονιακής εποχής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε πλέον το μέλλον με αυτοπεποίθηση και όραμα έχοντας βάλει πάλι την οικονομία σε σταθερή τροχιά» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Όπως είπε «έχουμε αυτοπεποίθηση διότι φέραμε την αποστολή μας εις πέρας, ενώ είχαμε πεπερασμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και ελιγμών συνεπεία των χειρισμών του παρελθόντος και των δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους δανειστές». Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση αυτή, υποστηρίζει ότι τα κατάφερε και έκαμψε τις αντιδράσεις των εταίρων, ενώ οι προηγούμενες ήταν αυτές οι οποίες έφεραν τα μνημόνια, δέσμευσαν τη χώρα, υποθήκευσαν το μέλλον της νέας γενιάς και σήμερα έχουν το θράσος να ασκούν κριτική.

«Τα μεγέθη που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αποτυπώνουν με ακρίβεια τα άλματα των τελευταίων χρόνων» είπε και ανέφερε συγκριτικά στοιχεία σε κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας, όπως η ανεργία, τα οποία -όπως υποστήριξε- το αποδεικνύουν. Ο κ. Κατσίκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους καθώς και την αύξηση συντάξεων για 620.000 συνταξιούχους.

«Η κυβέρνηση απαντά με τον σχεδιασμό ενός συνολικού σχήματος μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος, απέναντι στο σαθρό που παρέλαβε» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ώρα που κατέθετε τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, δήλωνε ταυτοχρόνως πως όταν έρθει στην κυβέρνηση θα εξετάσει το αν θα προβεί σε μείωση συντάξεων ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα. «Τι είναι αυτό, αν δεν είναι δημαγωγία και λαϊκισμός» ανέφερε ο κ. Κατσίκης και παρατήρησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται πως οι μεγάλες εθνικές προσπάθειες αποτελούν πολιτική συνοχή. «Τορπιλίζετε τον αγώνα της κυβέρνησης επιδιώκοντας να πιστωθείτε ακόμη και βραχύβια πολιτικά οφέλη. Είναι πολιτική μικρότητα να μην αναγνωρίζετε την επιτυχία της κυβέρνησης να ακυρώσει επαχθείς όρους των μνημονίων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες, την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Το να παλανάσθε είναι ανθρώπινο, το να επιμένετε στην πλάνη είναι συνειδησιακά ανέντιμο».

Τέλος, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εκλογικεύσουν την αναγκαιότητα της πολιτικής συναίνεσης και πολιτικής συνοχής προς όφελος της χώρας και να μην παραγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ, παρέμεινε στον στόχο της και κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικό αλισβερίσι

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ούτε χριστουγεννιάτικο δένδρο δεν μπορείτε να φέρετε και να παραγγείλετε χωρίς να ρωτήσετε την τρόικα», ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Προς τούτο, ο βουλευτής επικαλέστηκε την πρώτη έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, η οποία αναφέρει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν δύσκολες και ότι μια σειρά μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι ενόψει εκλογών το Μαξίμου προσπαθεί σήμερα να τα δώσει όλα, κατά το παλαιό «Τσοβόλα δώστα όλα», με τη διανομή υπαρκτών και ανύπαρκτων αποθεματικών. «Ένα κανονικό γιουρούσι ξεκινά προκειμένου να πάρουν από ένα ξεροκόμματο κάποιοι χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι μπαίνουν και διορίζονται από πόρτες και παράθυρα, στην προσπάθεια η κυβέρνηση να αποτρέψει τον εκλογικό καταποντισμό της» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξαφάνισε τη μικρομεσαία τάξη και τους νοικοκυραίους. Είπε ακόμη, ότι 4.392.295 είναι οι Έλληνες που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή, 500.000 παραπάνω σε σχέση με τον Αύγουστο.