Προεκλογική… αποπληρωμή του ΔΝΤ σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Προεκλογική… αποπληρωμή του ΔΝΤ σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πληρώσει τα ακριβά δάνεια του Ταμείου με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.

O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε έμμεσα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, λέγοντας πως «Έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στην εκλογική μάχη και το συγκεκριμένο αφήγημα με στόχο να αποδείξει στο εκλογικό σώμα ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει την χώρα από τη κρίση, αν και το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι ενδεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή «δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».

Το αρχικό σχέδιο στέφθηκε με αποτυχία εξαιτίας της μη εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ αφού η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα, μαζί με τα 5 δισ. ευρώ που άντλησε από τις δύο εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να πληρώσει το ΔΝΤ. Εν τούτοις θεωρεί πως η εκταμίευση θα γίνει και θα προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό της να θέσει εκτός «κάδρου» το Ταμείο μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα πληρωθούν δύο δόσεις συνολικού ποσού 3,7 δισ. ευρώ (1,5 δισ. η φετινή και 2,2 δισ. του 2020). Ετσι η συνολική οφειλή της χώρας προς το Ταμείο θα μειωθεί από 9,4 σε 5,7 δισ. ευρώ – ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2024.

Το κομμάτι του δανείου που θα αποπληρωθεί είναι το «ακριβότερο», με επιτόκιο της τάξεως του 4,7% κατά μέσο όρο. (Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του ΔΝΤ βαρύνονται με κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την δανειακή έκθεση της χώρας).

Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές, η Ελλάδα μπορεί κατ’ αυτόν τον τόπο να αντικαταστήσει ακριβό βραχυπρόθεσμο χρέος (το οποίο μάλιστα έχει κυμαινόμενο επιτόκιο και συναλλαγματικό κίνδυνο), με φθηνότερο μεσοπρόθεσμο πού θα έχει σταθερό επιτόκιο.

Πάντως στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνούν αυτό που είπε την περασμένη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δηλαδή ότι δεν σταματάει η εποπτεία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Η πρόωρη αποπληρωμή είναι απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους πιστωτές της. Σίγουρα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».