Προφυλάξτε την ιντερνετική σας «ταυτότητα»

Προφυλάξτε την ιντερνετική σας «ταυτότητα»

...δεν είναι και τόσο δύσκολο να σας την κλέψουν.

Ποτέ δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι πρόκειται να μας συμβεί εάν τα προσωπικά στοιχεία που μοιραζόμαστε μέσω Internet -ή ακόμα και μέσω τηλεφώνου- πέσουν στα χέρια κάποιου κακόβουλου που έχει σκοπό να μας βλάψει.

Ο βελγικός οικονομικός οργανισμός Febelfin, δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο δίνει μια εκδοχή. Τη χειρότερη.

«Κάναμε το πείραμα σε έναν πραγματικό, ανυποψίαστο άνθρωπο», αναφέρουν. «Παρακολουθούσε με τρόμο καθώς του παίρναμε σταδιακά τη ζωή του. Οι αντιδράσεις του και οι συνέπειες της απροσεξίας του θα πρέπει να κάνουν τον κόσμο να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν μοιράζεται ευαίσθητες πληροφορίες».

Στο βίντεο, ένας «σκοτεινός» τύπος εξηγεί στην κάμερα ότι με ένα phishing email (παραπλανητικό μήνυμα, δήθεν από την τράπεζά μας, που ζητά passwords κλπ.) και ένα τηλεφώνημα απέκτησε πρόσβαση στο email και τον τραπεζικό λογαριασμό του Τομ Ντεγκρότ, του θύματος. Μας λέει πως μπορεί απλώς να του πάρει όλα τα χρήματα, αλλά έχει και άλλα σχέδια. Ο κλέφτης τοποθετεί προσθετικά σιλικόνης στο πρόσωπό του και αρχίζει να κινείται παριστάνοντας τον Τομ. Ποστάρει φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook, αγοράζει αντικείμενα με την κάρτα του, περνάει από τα στέκια του και χαιρετά τους φίλους του. Ο Τομ, στο μεταξύ, βλέπει χρεώσεις που δεν αναγνωρίζει, του τηλεφωνούν από ξενοδοχεία που δεν έμεινε ποτέ, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει…

Το επόμενο βήμα για τον κλέφτη θα ήταν να ζήσει και τη ζωή του Τομ -με τον ίδιο ίσως και νεκρό- αλλά η ιστορία μας τελειώνει με τους θύτες να αποκαλύπτονται στο θύμα λέγοντάς του, «όλη η ζωή είναι online και, μέσα σε μια στιγμή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να στην κλέψει».

Δείτε εδώ χρήσιμες συμβουλές από την Αστυνομία σχετικά με την ασφαλή πρόσβαση στο Internet.

Διαβάστε ακόμη: Μήπως σας παρακολουθεί η τηλεόρασή σας;