«Πρόοδο» σημειώνει η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου

«Πρόοδο» σημειώνει η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου

Σε καλό δρόμο η επαλήθευση των πληροφοριών που έδωσε η συριακή κυβέρνηση.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σημειώνονται «πρόοδοι» στην επαλήθευση των πληροφοριών που έχει δώσει η συριακή κυβέρνηση σχετικά με το χημικό της οπλοστάσιο.

«Στο τέλος των πρώτων δέκα ημερών των επιχειρήσεων οι ομάδες επαλήθευσης έχουν επιθεωρήσει τρεις εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για επιπλέον επισκέψεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Μια κοινή ομάδα που αποτελείται από μέλη του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα την καταστροφή των όπλων και των εγκαταστάσεων παραγωγής, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη: Ένας οργανισμός για Νόμπελ

Μια δεύτερη ομάδα επιθεωρητών του ΟΑΧΟ με την υποστήριξη επιπλέον προσωπικού του ΟΗΕ έφτασε στη Δαμασκό, ανεβάζοντας σε περίπου 60 τον αριθμό των ειδικών που έχουν αναλάβει την αποστολή εξακρίβωσης και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η αποστολή, «που επαληθεύει τις πληροφορίες» που έχει δώσει η Δαμασκός, έχει ήδη ξεκινήσει να επιθεωρεί την καταστροφή από τις συριακές αρχές κάποιων πυρομαχικών και εξοπλισμού για την κατασκευή χημικών όπλων.

Ο Αχμέτ Ουζουμτζού, διευθυντής του ΟΑΧΟ, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές σκοπεύουν να επισκεφθούν ακόμη 20 εγκαταστάσεις στη Συρία. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ως τα μέσα του 2014, «πολύ σφιχτό».

Οι ειδικοί του ΟΑΧΟ είναι αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων ή όπου μαίνονται μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών.

Η συριακή αεροπορία βομβάρδισε την Παρασκευή στόχους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά σε μια εγκατάσταση κατασκευής χημικών όπλων.

Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκε η δημιουργία κοινής αποστολής ΟΗΕ και ΟΑΧΟ στη Συρία

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Σαφίρα, κοντά σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων, έπειτα από ολονύκτιες μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο στρατός έχει πολεμήσει σκληρά για να διατηρήσει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης και τώρα προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο της Σαφίρα από τις ομάδες των εξεγερμένων, στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα.

Αν ο τακτικός στρατός δεν καταφέρει να απωθήσει τους αντάρτες, οποιαδήποτε προσπάθεια των ειδικών του ΟΑΧΟ να επισκεφθούν το συγκρότημα θα είναι ριψοκίνδυνη, σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ουζουμτζού έκανε έκκληση την Τετάρτη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει η αποστολή του ΟΑΧΟ να μεταβεί με ασφάλεια στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, όμως ο Άμπντελ Ράχμαν εκτίμησε ότι οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε δεν θα σεβαστούν τις εκκλήσεις να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters