Οι προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Οι προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τι αναφέρθηκε στο πρώτο συνέδριο των εγχώριων παραγόντων στον τομέα του φαρμάκου.

Μηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μπορεί να γίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος.

Ο κ. Δέμος χαρακτήρισε «δυνατούς παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκων τονίζοντας ότι «Τα ελληνικά φάρμακα έχουν κατακτήσει τη διεθνή αγορά, πράγμα που το αποδεικνύει και η αυξημένη ζήτησή τους σε χώρες του εξωτερικού, έχουν μάλιστα αποτελέσει λύση για το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πολλές χώρες».

«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε την υγεία που μας αξίζει, τη φαρμακοβιομηχανία που δικαιούμαστε» τόνισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ και Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε το μήνυμα του Συνεδρίου «αμιγώς πολιτικό» και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, για την πολιτική του στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και τον νυν υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να βελτιωθεί η παραγωγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν οι εξαγωγές. «Δεν διαφωνούμε ως προς τον στόχο που είναι η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» είπε ο υπουργός, «αυτό που συζητάμε είναι ο τρόπος επίτευξής του».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έως τα τέλη Ιουνίου όλοι οι ανασφάλιστοι αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ είπε ότι αναζητούνται τρόποι για αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά την τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κλάδου, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο τέλος θα την ψηφίσει παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία όμως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει.

Διαβάστε ακόμη:

Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της φαρμακοβιομηχανίας το 2013

Nέο deal πολλών δισ. ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία

Ένας Έλληνας στους ισχυρούς της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας