Προς άλλο ένα αδιέξοδο βαδίζουν οι συνομιλίες Γιούνκερ-Μέι στις Βρυξέλλες

Προς άλλο ένα αδιέξοδο βαδίζουν οι συνομιλίες Γιούνκερ-Μέι στις Βρυξέλλες
epa07383436 British Prime Minister Theresa May (L) is welcomed by European commission President Jean-Claude Juncker (R) ahead to a meeting on Brexit in Brussels, Belgium, 20 February 2019. May is in Brussels to discuss Brexit and related issues. EPA/OLIVIER HOSLET

Η ΕΕ δεν δείχνει διατεθειμένη να συμφωνήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας χωρίς λύση στο «αγκάθι» του backstop.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα ότι δεν έχει προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για το θέμα του Brexit, κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι αργότερα σήμερα. Ωστόσο, προσερχόμενος στη συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ο Γιούνκερ δεν δίστασε να αστειευτεί για ένα χανζαπλάστ στο μάγουλό του, λέγοντας στους δημοσιογράφους να μην κατηγορούν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό για ό,τι του συνέβη.

«Σας το λέω προκειμένου να μην θεωρήσετε ότι η κυρία Μέι μου προκάλεσε αυτήν την πληγή» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλόγου πριν από το τετ α τετ με την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που ο Γιούνκερ αστειευόταν, πηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμφωνήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, όμως ίσως να υπάρχει κάποιο περιθώριο ελιγμών για μια ανακοίνωση σχετικά με το ιρλανδικό backstop.

Το παραπάνω σχόλιο έγινε αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είπε ότι εκπονείται μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit, μια δήλωση που οδήγησε σε άνοδο της λίρας. «Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιθώριο για κάποιου είδους πολιτική συμφωνία σχετικά με το ιρλανδικό backstop, όμως δεν γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, είτε σε μια επιστολή είτε σε μια ανακοίνωση είτε σε έναν αστερίσκο» επισήμανε η πηγή.

«Η Συνθήκη για το Brexit δεν θα ανοίξει ξανά» πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στη Συμφωνία Απόσυρσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο. «Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι νομικά δεσμευτικές αλλαγές, που θα ικανοποιήσουν το κοινοβούλιο, ότι (δηλαδή) δεν θα εγκλωβιστούμε επ’ αόριστον στο backstop και μπορείτε να αναμένετε από εκείνους ότι επιθυμούν να έχουν αναλυτικές συζητήσεις σχετικά με αυτό».

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Βρετανός αξιωματούχος επισήμανε, εντούτοις, ότι η Σύνοδος αυτή δεν έχει θέμα το Brexit και δεν θα αποτελέσει το κατάλληλο μέρος όπου θα μπορούν να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις.

«Δεν πρόκειται για μια σύνοδο για το Brexit και η πρωθυπουργός δεν επιδιώκει να τη μετατρέψει σε κάτι τέτοιο. Στις Συνόδους, η πρωθυπουργός έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων και συνομιλιών και φυσικά θα συνεχίσει να συζητά με τους ομολόγους της το Brexit» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν είναι μια Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτό δεν θα ληφθούν αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το «σκληρό» Brexit μόνο εφόσον καταλήξει εγκαίρως σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του «Backstop» της Ιρλανδίας, ενώ τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αναβολής της ημερομηνίας εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατάσταση και, αν η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit αναβληθεί, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ε.Ε. θα οδηγηθούν σε παράλυση», τόνισε ο κ. Χαντ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο.