Προς αποτίμηση ύψους 14 δισ. δολαρίων οδεύει ο κινεζικός «γίγαντας» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων

Προς αποτίμηση ύψους 14 δισ. δολαρίων οδεύει ο κινεζικός «γίγαντας» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων

Η Bitmain Technologies σημείωσε ήδη κέρδη-ρεκόρ 1,1 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο και ετοιμάζεται για την IPO της.

της Polina Marinova

Ο Jihan Wu, συν-διευθύνων σύμβουλος της Bitmain Technologies, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά του για την έναρξη της διαδικασίας αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Χονγκ Κονγκ ή σε κάποια άλλη αγορά στο εξωτερικό, με μετοχές σε δολάρια ΗΠΑ.

Η αρχική δημόσια προσφορά θα δώσει την ευκαιρία στους πρώιμους επενδυτές της εταιρείας, όπως η Sequoia Capital και η IDG Capital, να ρευστοποιήσουν ένα μέρος της επένδυσής τους.

Το Fortune εξασφάλισε πρόσβαση σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια πηγή κοντά στην εταιρεία, το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα τελευταία οικονομικά δεδομένα της Bitmain πριν από την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά.

– Η Bitmain πρόκειται να συγκεντρώσει περαιτέρω μετρητά εκτός από τον γύρο χρηματοδότησης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στις αρχές Ιουνίου. Η νέα χρηματοδότηση θα αποτιμήσει το Bitmain σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδηλώνοντας έναν πολλαπλασιαστή κερδών 10 έως 11x, σύμφωνα με το email. Πρόκειται για αύξηση 16,6% σε σχέση με την πρόσφατη αποτίμηση της εταιρείας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

– Το email παραθέτει έναν έλεγχο της επιχείρησης από την KPMG και αναφέρει ότι η Bitmain είχε καθαρά κέρδη 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό περιθώριο κέρδους περίπου 50% το 2017.

– Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το email, μια συντηρητική εκτίμηση για το πού θα κινηθεί η εταιρεία ως προς τα καθαρά κέρδη της για ολόκληρο το έτος κυμαίνεται από 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

– Το email λέει επίσης ότι «η Bitmain σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για μια αρχική δημόσια προσφορά πολύ σύντομα».

Το Fortune συζήτησε πρόσφατα με τον συνιδρυτή και συν-διευθύνοντα σύμβουλο της Bitmain, Jihan Wu, ο οποίος αναφέρθηκε και σε κάποια αμφιλεγόμενα σημεία και θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν την εταιρεία του. Ο Wu εμφανίστηκε επίσης στη λίστα Ledger 40 under 40 του Fortune την περασμένη εβδομάδα.

Το Fortune απευθύνθηκε στη Bitmain για κάποιο σχόλιο, αλλά η εταιρεία δεν έχει απαντήσει στο αίτημα.