Προς «διαζύγιο» η Βρετανία με τη Σκωτία;

Προς «διαζύγιο» η Βρετανία με τη Σκωτία;

Λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να μεταπείσει όσους Σκωτζέσους θέλουν να ψηφίσουν «ναι».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή την τελευταία του επίσκεψη στη Σκωτία λίγο πριν το δημοψήφισμα, παρακάλεσε τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν «όχι» και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιώντας ότι «εάν γίνει η απόσχιση θα είναι ένα οδυνηρό διαζύγιο με σοβαρές συνέπειες χωρίς επιστροφή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε σε μία από τις τελευταίες του προσπάθειες για την αποτροπή της απόσχισης, από το Αμπερντίν, λιμάνι της Σκωτίας, ότι «αν η Σκωτία ψηφίσει “ναι”, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαιρεθεί και θα πάρουμε ξεχωριστούς δρόμους για πάντα».

Συνεχίζοντας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας για την επιλογή του «ναι» προειδοποίησε ότι «όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συχνά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι».

Επίσης σημείωσε πως αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, αυτό θα σημάνει την έναρξη ενός τεράστιου και άνευ προηγουμένου προγράμματος μεταβίβασης εξουσιών. «Είμαστε καλύτερα μαζί», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της εκστρατείας του «όχι». «Ψηφίστε για να παραμείνουμε μαζί (…) ψηφίστε για να σώσετε το Ηνωμένο Βασίλειό μας».

Ποιοι συνεχίζουν να λένε «ναι»
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» προηγείται στις εργατικές συνοικίες. Υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσονται όσοι είναι κάτω των 40 ετών, ενώ κατά τάσσονται κυρίως εύποροι, ηλικιωμένοι και διανοούμενοι κι όσοι είναι άνω των 60 ετών διότι φοβούνται ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις συντάξεις, το σύστημα υγείας και τις αποταμιεύσεις.

Τη μικρή διαφορά ανάμεσα στο «ναι και στο «όχι» είναι κάτι που φοβούνται πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές. Πριν από το καλοκαίρι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλο προβάδισμα στο «όχι» αλλά όσο πλησιάζουμε προς το βλέπουμε ότι η ψαλίδα κλείνει επικίνδυνα.

Το Λονδίνο είχε υποσχεθεί από την άνοιξη στο Εδιμβούργο ότι θα τροποποιήσει τον λεγόμενο «φόρο του υπνοδωματίου» που έχει επιβάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Πρόκειται για τον φόρο ο οποίος προβλέπει μείωση του στεγαστικού επιδόματος για όσους έχουν «άδεια» υπνοδωμάτια. Ο Βρετανικός Τύπος έκανε συχνές αναφορές για το μέλλον ενός διασπασμένου Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αρχίσει εδώ και καιρό να ετοιμάζεται διακριτικά για το σενάριο της ανεξαρτησίας.

«Η πορεία προς την ανεξαρτησία δεν αποτελεί έκπληξη», γράφει ο Φιλίπ Ασκεναζί στην εφημερίδα Le Monde τονίζοντας ότι «η ιστορία του σκωτσέζικου έθνους μεγιστοποιεί τον ηρωισμό των στρατιωτών του έναντι των Άγγλων».