Προς ιδιωτικοποίηση οι πορτογαλικές κρατικές αερογραμμές

Προς ιδιωτικοποίηση οι πορτογαλικές κρατικές αερογραμμές

Πωλείται το 66% της εταιρείας TAP Air Portugal – Το 5% αναμένεται να μεταβιβαστεί στους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σχεδιάζει να πουλήσει, σε έναν ή περισσότερους μεγάλους επενδυτές, το μερίδιό της στην κρατική αεροπορική εταιρεία TAP Air Portugal προχωρώντας στην επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της υπερχρεωμένης αεροπορικής εταιρείας.

Ο υπουργός Μεταφορών της πορτογαλικής κυβέρνησης Σέρτζιο Μοντέιρο δήλωσε σήμερα ότι θα πωληθεί ποσοστό έως και 66% της TAP, με το 61% να προορίζεται να δοθεί σε έναν ή περισσότερους μεγάλους επενδυτές. Το υπόλοιπο 5% των μετοχών θα μεταβιβαστεί στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το σχέδιο της πορτογαλικής κυβέρνησης το κράτος θα διατηρήσει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της TAP και το δικαίωμα να το πουλήσει δυο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

«Το κράτος δεν προτίθεται να έχει οικονομικά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση αυτή, θέλει να εγγυηθεί ότι η TAP θα διαθέτει επαρκή κεφαλαιοποίηση» είπε ο Μοντέιρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο πρόσθεσε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε χρέη περίπου €1 δισ. και, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος απαγορεύεται να επιδοτήσει την εταιρεία με νέα κεφάλαια. Ο Σέρτζιο Μοντέιρο διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα της πώλησης.

Ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι επενδυτές που δυνητικά είναι πιθανοί αγοραστές της TAP. Μεταξύ αυτών η γερμανική Lufthansa, ο ισπανικός όμιλος εταιρειών Globalia καθώς και ο Πορτογάλος επιχειρηματίας Μιγκέλ Παΐς ντο Αμαράλ. Το 2012, η κυβέρνηση απέρριψε την μοναδική έγκυρη προσφορά για την TAP, από τον Λατινοαμερικάνο μεγιστάνα Γκερμάν Εφρέμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της AviancaTaca, επικαλούμενη την αδυναμία του να παρουσιάσει οικονομικές εγγυήσεις για την πρόταση του.

Η ιδιωτικοποίηση της TAP, που πραγματοποιεί δρομολόγια προς και από 198 προορισμούς και μετέφερε πέρυσι 10,7 εκατομμύρια επιβάτες, εντάσσεται στην εκποίηση κρατικών περιουσιακών πόρων την οποία είχαν ζητήσει οι διεθνείς δανειστές της Πορτογαλίας ως προϋπόθεση στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας. Το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Η κυβέρνηση της Λισσαβόνας έχει συγκεντρώσει περίπου €9,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις μετά την έναρξη του προγράμματος στήριξης το 2011, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση πούλησε την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ΕΤΠ έναντι τιμήματος €150 εκατ. και το υπόλοιπο 31,5% των μετοχών της κρατικής ταχυδρομικής εταιρείας CTT, έναντι τιμήματος €343 εκατομμυρίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters