Προς μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ οδεύει η Πολωνία

Προς μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ οδεύει η Πολωνία

Οι αντιδράσεις για τα νομοσχέδια που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου δεν πτοούν την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Ο ηγέτης του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υποβάθμισε την αξία της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πρόσφατα νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση της Πολωνίας, τονίζοντας πως η Πολωνία πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που εκείνη χάραξε και να μην ενδώσει στις όποιες πιέσεις.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το εάν η Πολωνία, με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και το Συνταγματικό Δικαστήριο, παραβιάζει το πλαίσιο για τις δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου στην ΕΕ, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο σημαντικότερο κράτος μέλος της Ανατολικής Ευρώπης.

“Δεν υπάρχει νόημα να ανησυχούμε για αυτό”, δήλωσε ο Κατσίνσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα Rzeczpospolita και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας χθες βράδυ.

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε και να μην ενδώσουμε στις όποιες πιέσεις μας ασκηθούν. Κανείς δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις ότι πρόκειται να παραδοθούμε ή ότι θα προβούμε σε συμβιβασμούς”, επισήμανε, προσθέτοντας πως: “Δεχόμαστε επίθεση χωρίς λόγο…”.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Πολωνία, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατη –για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– την ψήφιση υπέρ της επιβολής κυρώσεων.

“Αυτό θα τερματίσει ντε φάκτο την συζήτηση”, υποστήριξε ο Κατσίνσκι.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων οποιουδήποτε είδους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Πολωνίας, εν μέσω της ενίσχυσης του συντηρητικού άξονα Βαρσοβίας-Βουδαπέστης.

Την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) δήλωσε πως η απόφαση της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας να αποκτήσει στενότερο έλεγχο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σηματοδοτεί μια ανησυχητική επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους καταδικάζουν την πρωτοβουλία.

Η νέα πολωνική κυβέρνηση που σχημάτισε το συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έδωσε στον εαυτό της τη δυνατότητα να διορίζει τους επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης μετά τη νίκη της στις εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε προβάλλοντας ένα ανοικτά ευρωσκεπτικιστικό πρόγραμμα.

“Έχουμε μια αληθινά σαφή και ισχυρή εντολή να προασπίζουμε και να προστατεύουμε τις αξίες του κοινού. Δύο από αυτές δέχονται επίθεση στην Πολωνία: η ανεξαρτησία (των ΜΜΕ) και ο πλουραλισμός”, δήλωσε ο Ζαν-Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της EBU, μιας ένωσης κυρίως δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν πυροδοτήσει διαδηλώσεις, έχουν θορυβήσει τους επενδυτές και έγιναν στόχος καταγγελιών από διάφορες πλευρές περί του ότι το κυβερνών κόμμα υπονομεύει το κράτος δικαίου σε μια χώρα που θεωρείτο επί χρόνια υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ