Προς Προανακριτική για πέντε πολιτικούς η Εξεταστική για την Υγεία

Προς Προανακριτική για πέντε πολιτικούς η Εξεταστική για την Υγεία

Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να καταγράφει «πάσης φύσεως ευθύνες», βάζοντας στο «κάδρο» Α. Γεωργιάδη, Μ. Σαλμά, Α. Λοβέρδο, Μ. Βορίδη, Δ. Αβραμόπουλο.

Νερό στο μύλο της πόλωσης ρίχνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για την Υγεία, να προσανατολίζεται σε Προανακριτική για 5 πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο «κάδρο» σύμφωνα με τις πληροφορίες μπαίνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις, ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ) για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, οι Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Μάκης Βορίδης (ΝΔ) για την ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων τα εμβόλια για τη γρίπη και τα αντιϊκά φάρμακα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πόρισμα που θα ξεκινήσει να συζητείται από την επόμενη εβδομάδα τμηματικά θα καταγράφει «πάσης φύσεως ευθύνες» και θα ζητά περαιτέρω διερεύνηση και για το ενδεχόμενο τυχόν ποινικών ευθυνών, για τις οποίες η Εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα καταλογισμού.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση είναι ήδη έντονες, καθώς η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ερμηνεύεται από πολλούς ως κατασκευασμένη λάσπη για τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές.

Πριν το πόρισμα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια, η Εξεταστική Επιτροπή θα εξετάσει ένα προς ένα τα κεφάλαια με τα οποία ασχολήθηκε, αρχής γενομένης από την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» που φέρεται να συζητείται την Τρίτη 6 Νοεμβρίου. Ακολούθως σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα των αρθροσκοπήσεων, στις 20 Νοεμβρίου η φαρμακευτική δαπάνη και στις 21 του μήνα το πόρισμα με τις διαφορετικές γνώμες που θα έχουν διατυπώσει τα κόμματα αναμένεται να υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής για να οριστεί η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Απάντηση Γεωργιάδη στα σενάρια για την Εξεταστική

Απάντηση στις διαρροές έδωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.

“Διαβάζω σε διάφορες διαρροές για προανακριτική επιτροπή για την Υγεία. Ε λοιπόν σας λέω και σας προκαλώ, δεν θα γίνει καμία προανακριτική για την Υγεία, και δεν θα γίνει γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν πρώην υπουργό. Και η Εξεταστική που κάνατε είναι φιάσκο. Αντίθετα για δικές σας πράξεις και ενέργειες θα ελεγχθείτε μέχρι κεραίας”.

«Σε τέσσερις φάσεις η δημοσιοποίηση του πορίσματος» 

Διευκρινίσεις αναφορικά με το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, έδωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Μπαλωμενάκης δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από την προθεσμία, στις 20-21 Νοεμβρίου να δώσουμε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη «υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις». Θύμισε, επίσης, ότι στην αντίστοιχη διαδικασία για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, τα πορίσματα εστάλησαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκροτήθηκαν 26 δικογραφίες, για τους ταμίες των κομμάτων και μεγάλες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 10 τέθηκαν στο αρχείο, αλλά για τις άλλες 16 είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή τους.

Για τα διαδικαστικά, ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε: «Το πόρισμα έχει “τεμαχιστεί” σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά και αποφασίσαμε να το δίνουμε σταδιακά και στους συναδέλφους της Επιτροπής και -μοιραία- στη δημοσιότητα».

Τέλος, αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το μέρος του πορίσματος «υπερβολικά σοβαρό, με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή» και σημείωσε: «Μετά από 18 μήνες συνεχών συζητήσεων και εξαντλητικών εξετάσεων έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα, που νομίζω έχει βγάλει και το κοινό που παρακολουθούσε. Αυτά καταδεικνύονται . Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου».

«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος»

«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος» συστήνουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, ότι τμήμα του πορίσματος που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα δοθεί από την πλειοψηφία στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία θα συζητηθεί στην πρώτη από τις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (μία για κάθε υπόθεση).

«Όσο για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.