Προσπάθεια να «γεφυρωθεί» το χάσμα με την τρόικα

Προσπάθεια να «γεφυρωθεί» το χάσμα με την τρόικα

Ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την επίτευξη λύσης, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και κατατίθεται αύριο ο νέος προϋπολογισμός.

Ραντεβού έχουν και σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια διαπραγμάτευση που θυμίζει ολοένα και περισσότερο το «Γεφύρι της Άρτας» ή, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, αφού η τρόικα βγάζει συνεχώς καινούργια φασούλια».

Η βεβαιότητα του υπουργού Οικονομικών πως θα υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου τέθηκε χθες υπό αμφισβήτηση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου που δήλωσε πως οι πιθανότητα αυτό να συμβεί είναι «50-50».

«Αγκάθι» παραμένει η αξιολόγηση για τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα και ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014, που θα πρέπει να απεικονίζεται στους κωδικούς του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Eκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς συμφωνία με την τρόικα και, επίσης, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Νωρίς σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί επίσης η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα κλιμάκια της τρόικας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα που είχε θέσει στην προηγούμενη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι η παράταση για το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας, η προσμέτρηση στις απολύσεις των όποιων απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες και των συμβασιούχων, που εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Διαβάστε ακόμη: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν συνολικά:
-Το δημοσιονομικό κενό
-Ο νέος φόρος στα ακίνητα – η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ
-Οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία
-Η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων
-Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ
-Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
-Το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία)
-Οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ
-Η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση), κ.ά.

Παράλληλα, αύριο θα αναχωρήσουν για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup (θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, αναφορά θα γίνει και στο «ελληνικό ζήτημα», έστω και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμη τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με ένα από τα «σενάρια» να κάνει λόγο για επάνοδο τον Δεκέμβριο και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: «Απέχουμε μισό μέτρο… από την επανάσταση»!