Προστασία πρώτης κατοικίας: Ο λόγος στην ΕΚΤ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ο λόγος στην ΕΚΤ
Μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο συμβιβασμός κυβέρνησης – τραπεζιτών χρειάζεται πλέον την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για να προχωρήσει ο νέος «νόμος Κατσέλη».

 

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών, και συγκεκριμένα της ΕΚΤ, βρίσκεται πλέον το μέλλον της νέας προσπάθειας μεταξύ των τραπεζών και της κυβέρνησης να βρουν μια λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, κατέληξε σε έναν συμβιβασμό ο οποίος χρειάστηκε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι η χρονική διάρκεια της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι ένα έτος, καθώς η βασική θέση των θεσμών και των τραπεζιτών είναι πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ένα καθεστώς προστασίας σαν αυτό.

Επιπλέον, οι τράπεζες να μη μεταφερθούν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, αλλά εξασφάλισαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις περιπτώσεις αυτές και το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια για να διεκδικήσουν τη δικαστική προστασία, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τη δικαιούνται, να μπορούν να κάνουν αναστολή της προσωρινής προστασίας που έχει δοθεί στον οφειλέτη. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ και ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί η άρση του απορρήτου που έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει ήδη για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα εισοδηματικά όρια δεν έπεσαν, παραμένοντας στα 13.906 ευρώ (για άγαμο) ως 40.800 ευρώ. Επιπλέον, η αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.00 ευρώ, οι καταθέσεις του οφειλέτη να μην είναι άνω του 50% της οφειλής, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Μεταξύ των άλλων μέτρων, υπήρξε επίσης δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης να δοθεί επιδότηση από το κράτος εφόσον το εισόδημα του δανειολήπτη δεν επαρκεί για την κάλυψη της δόσης του δανείου, όπως αυτή θα προκύψει μετά τη ρύθμιση.