Πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν «κόβουν» αποδείξεις

Πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν «κόβουν» αποδείξεις

Νέα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών για τους «αφελής» επιχειρηματίες.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επαναφέρονται τα αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα καθώς και τα «λουκέτα» έως και ενός μηνός σε όσες επιχειρήσες δεν εκδίδουν αποδείξεις, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι το πρόβλημα προστίμων θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών παρατήρησε ότι μετά την κατάργηση  των αυτοτελών προστίμων, από τον περασμένο Οκτώβριο, για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, το μόνο πρόστιμό που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.