Πρώτα ψηφίζουμε, μετά η δόση

Πρώτα ψηφίζουμε, μετά η δόση
epa06029682 Pierre Moscovici (L), European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs and Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (R) at the start of the Eurogroup Finance Ministers meeting in Luxembourg, 15 June 2017. The monthly Eurogroup meeting is expected to pave the way for new loans for Greece. EPA/JULIEN WARNAND

Τι (δεν) έβγαλε το Eurogroup της Δευτέρας για εκταμίευση χρημάτων και χρέος.

Η τεχνική συμφωνία έκλεισε, ωστόσο το Eurogroup δεν συζήτησε την Δευτέρα το ύψος της εκταμίευσης της δόσης, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκριναν πως «πρώτα θα ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για τη δόση».

Η κυβέρνηση, σε μία εντυπωσιακά γρήγορη «διαπραγμάτευση» έκλεισε όλα τα προαπαιτούμενα που ζητούσαν οι δανειστές. Η βούληση για «μία θετική είδηση» ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν όλα τα μέτρα για τα οποία μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές ύψωναν την παντιέρα της επανάστασης. Διαπραγμάτευση δεν υπήρξε, αφού η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Έτσι, «έδωσε» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (18.000 έως τα τέλη του 2018 και επέκτασή τους σε οφειλέτες του Δημοσίου), την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το «τσεκούρι» στα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και τον περιορισμό των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, στέγασης και μεταφορών, τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους (πρώτο βήμα για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019), αλλά και την ενεργοποίηση ήδη ψηφισμένων πρόσθετων μέτρων, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων και η «εξαφάνιση» του συνόλου των φοροαπαλλαγών.

Παράλληλα, δέχθηκε τη «ρήτρα επίσπευσης της περικοπής του αφορολόγητου», αποδεχόμενη το ΔΝΤ σε ρόλο τοποτηρητή επί των δημοσιονομικών. Σύμφωνα με το κείμενο, το ΔΝΤ θα αποφασίσει το Μάιο του 2018 εάν πρέπει να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου (2019 αντί του 2020).

Την ίδια ώρα δεν πήρε τίποτα για το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θα συζητήσουν πριν τα τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 για πιθανά μέτρα καλυμμένοι πίσω από τη συμφωνία του Eurogroup ότι θα παρέμβουν «εάν χρειαστεί».

Ήδη, ο ESM, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της δέσμης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τονίζει πως έφεραν τελικά μεγαλύτερη μείωση. «Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή».

Πίσω από τις λέξεις το μήνυμα είναι σαφές: Το χρέος είναι ήδη διαχειρίσιμο, αφού οι δαπάνες εξυπηρέτησης είναι σημαντικά μειωμένες, άρα, μπορεί και να μην υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ φροντίζει να επαναλαμβάνει σε κάθε αναφορά του για την Ελλάδα ότι η χώρα εξοικονομεί 6 δισ. ευρώ ετησίως, χάρη στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης του ESM. Στα μάτια των Ευρωπαίων «το χρέος μπορεί να περιμένει», μένει να δείξει εάν την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι αγορές.