Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Εν όψει Eurogroup, η ευρωζώνη «κουνά το δάχτυλο» στον νέο υπουργό Οικονομικών - Καμία κουβέντα για το χρέος αν δεν υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις.

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαϊου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, «υπενθυμίζοντας» με τον τρόπο αυτό στην ελληνική κυβέρνηση πως η υλοποίηση των δώδεκα συνολικά προαπαιτούμενων δράσεων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Μαϊου και του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος που δεν επιθυμούσε να κατανομαστεί επεσήμανε ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Eυρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

«Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», είπε  αναφορικά με την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος, και τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», είπε και πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, μετά την προαγωγή του Ματίας Μορς, έχει ορισθεί το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον διαδεχθεί στην Τρόικα. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής με την Τρόικα, θα είναι ο ένας ή ο άλλος.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «επτά δοκιμασίες» της ελληνικής οικονομίας

WSJ: Πότε θα ζητήσει συγνώμη το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Σε τροχιά εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ η Ελλάδα

Τόμσεν: Γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη Μνημόνιο

H ΕΚΤ προειδοποιεί την Ελλάδα