Πρόταση για Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΛΠ με την κινεζική πόλη Σενζέν

Πρόταση για Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΛΠ με την κινεζική πόλη Σενζέν

Η κινεζική πόλη Shenzhen κατέθεσε πρόταση αδελφοποίησης με το λιμάνι του Πειραιά.

Συνομιλίες με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς είχαν στελέχη της κινέζικης πόλης Σενζέν με θέμα τη συνεργασία σε θέματα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Η κινεζική πλευρά πρότεινε στη Διοίκηση του ΟΛΠ την άμεση υπογραφή ενός κειμένου αδελφοποίησης των 2 λιμανιών και την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιά και Σενζέν. Μάλιστα, τη σχετική πρόταση αποδέχθηκε ο ΟΛΠ Α.Ε. που απέστειλε ήδη στο ΥΠ.ΕΞ. για έγκριση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ έχει ήδη εγκριθεί η συνυπογραφή ενός MOU μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και του λιμένα της Tianjin, που βρίσκεται στη Βόρεια Κίνα και αποτελεί και αυτό ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Η ανταλλαγή αυτών των επισκέψεων και συμφωνιών εντάσσεται στα πλαίσια του Έτους Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, για το νέο θαλάσσιο «διάδρομο του μεταξιού».

Η Σενζεν είναι μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται βόρεια του Χόνγκ Κόνγκ και διαθέτει Ειδική Οικονονομική Ζώνη ΕΟΖ από το 1979. Αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές λόγω παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Το λιμάνι του Σενζέν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Κίνας. Αποτελεί το τέταρτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου σε θέματα εμπορευματοκιβωτίων, ενώ απέχει μόνο 20 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Χόνγκ Κόνγκ.