Πρόταση της Κομισιόν για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030

Πρόταση της Κομισιόν για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030
epa06069546 Cars are stuck in a traffic jam on a motor way near the airport in Hamburg, Germany, 06 July 2017. The G20 Summit (or G-20 or Group of Twenty) is an international forum for governments from 20 major economies. The summit is taking place in Hamburg 07 to 08 July 2017. The guesthouse is considered to be the accommodation for US President Donald Trump during the summit. EPA/ARMANDO BABANI

Στόχος της Ευρ. Επιτροπής να περιοριστούν κατά 30% οι ρύποι των αυτοκινήτων, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή αυτοβιομηχανία.

Νέα εισήγηση αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας τη δραστική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τα επιβατικά αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρόκειται να ζητήσει ως το 2030 οι εκπομπές ρύπων να έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα που θα καταγραφούν το 2021.

Η Ευρ. Επιτροπή χαρακτηρίζει ως «φιλόδοξους» αλλά και «ρεαλιστικούς» τους στόχους, ενώ η πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει και οικονομικά κίνητρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να εναρμονιστούν με την επικείμενη νομοθεσία. Οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι το κόστος κατασκευής των οχημάτων νέας τεχνολογίας θα αυξηθεί λόγω των περιβαλλοντικών στόχων, με την αύξηση για ΙΧ να υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ και για ημιφορτηγά στα 900 ευρώ. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά πως το πολύ μικρότερο κόστος για αγορά καυσίμων σημαίνει πως οι καταναλωτές θα αποσβέσουν τις ανατιμήσεις σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε πρώτη φάση, οι εκπομπές και για τους δύο τύπους οχημάτων θα πρέπει να μειωθούν 15% έως το 2025, ενώ στη συνέχεια η πτώση θα πρέπει να φτάσει στο 30% μέσα στην ακόλουθη πενταετία.

Η πρόταση των Βρυξελλών εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΕΕ για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επίσης αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην παγκόσμια αγορά. Το μερίδιο των πωλήσεων ευρωπαϊκών ΙΧ στην παγκόσμια αγορά έχει πέσει από 34% πριν την παγκόσμια κρίση σε 20% σήμερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μπορούν να αξιοποιήσουν την στροφή προς την «πράσινη» αυτοκίνηση για να ανακτήσουν την εμπορική δύναμή τους.

«Η σημερινή δέσμη προτάσεων θέτει τους όρους ώστε οι ευρωπαίοι παραγωγοί να ηγηθούν της παγκόσμιας ενεργειακής αλλαγής, παρά να ακολουθήσουν άλλους», δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Προσέθεσε ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι θα δώσουν κίνητρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και τα πιο καθαρά οχήματα στον κόσμο. «Ο παγκόσμιος αγώνας για να αναπτύξουμε καθαρά αυτοκίνητα έχει αρχίσει. Είναι μη αντιστρέψιμος. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της ώστε να είναι οδηγός και ηγέτης σε αυτή την παγκόσμια μετατόπιση», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Περιβάλλοντος Μιχέλ Αρίας Κανιέτε.

Αναλυτικότερα η δέσμη προτάσεων για την καθαρή κινητικότητα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

– Νέα πρότυπα CO2, με τα οποία θα βοηθηθούν οι κατασκευαστές να ενστερνιστούν την καινοτομία και να εφοδιάσουν την αγορά με οχήματα χαμηλών εκπομπών. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης στόχους για το 2025 και το 2030. Με τον ενδιάμεσο στόχο για το 2025 διασφαλίζεται η ώθηση στις επενδύσεις ήδη από τώρα. Με τον στόχο για το 2030 παρέχεται σταθερότητα και μακροπρόθεσμος προσανατολισμός για να συνεχιστούν αυτές οι επενδύσεις. Οι στόχοι αυτοί συμβάλουν στην προώθηση της μετάβασης από τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε καθαρά οχήματα.

– Την οδηγία για την προώθηση καθαρών οχημάτων, για την προώθηση λύσεων καθαρής κινητικότητας στις προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων και, ως εκ τούτου, την παροχή ισχυρής τόνωσης της ζήτησης και της περαιτέρω ανάπτυξης λύσεων καθαρής κινητικότητας.

– Σχέδιο δράσης και επενδυτικές λύσεις για τη διευρωπαϊκή ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων. Σκοπός είναι να καταστούν τα εθνικά σχέδια πιο φιλόδοξα, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να βελτιωθεί η αποδοχή από την πλευρά των καταναλωτών.

– Την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνδυασμένες μεταφορές, η οποία προωθεί τη συνδυασμένη χρήση διαφόρων τρόπων εμπορευματικών μεταφορών (π.χ. φορτηγά και τρένα), θα διευκολύνει τις εταιρείες στη διεκδίκηση κινήτρων και, κατά συνέπεια, θα τονώσει τη συνδυασμένη χρήση φορτηγών και τρένων, φορτηγίδων ή πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

– Την οδηγία για τις υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών με πούλμαν, η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη λεωφορειακών συνδέσεων για μεγάλες αποστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων και θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Με την οδηγία αυτή θα παρασχεθούν επιπλέον επιλογές κινητικότητας, καλύτερης ποιότητας και πιο προσιτές οικονομικά, ιδίως για άτομα με χαμηλό εισόδημα.

– Η πρωτοβουλία για τις μπαταρίες έχει στρατηγική σημασία για την ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, προκειμένου τα οχήματα και άλλες μελλοντικές λύσεις κινητικότητας και τα κατασκευαστικά τους στοιχεία να εφευρίσκονται και να παράγονται στην ΕΕ.