«Πρωταθλήτρια» του λόμπινγκ για το 2018 η Amazon

«Πρωταθλήτρια» του λόμπινγκ για το 2018 η Amazon
epa07269320 (FILE) - A mobile phone screen displays the Amazon Inc. mobile apps in Taipei, Taiwan, 05 September 2018 (reissued 08 January 2019). Reports on 08 January 2019 state Amazon has reached the world's most valuable company status at the close of US stock markets on Monday, 07 January 2019. Amazon eclipsed Microsoft's market value of 789 billion USD and rose to the top of list with 797 billion USD in market value. EPA/RITCHIE B. TONGO

Η τεχνολογική εταιρεία ξεπέρασε κάθε άλλη εισηγμένη επιχείρηση στην προσπάθεια να κερδίσει πολιτικούς συμμάχους με το αζημίωτο.

 

Η επιρροή της Amazon στην Ουάσινγκτον δεν σταματά να μεγαλώνει. Ο τεχνολογικός γίγαντας απασχόλησε την περασμένη χρονιά τους περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες για να ασκήσει πολιτική πίεση υπέρ των συμφερόντων της στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Amazon ήρθε σε επαφή με 40 διαφορετικές ομοσπονδιακές οντότητες οι οποίες ασχολούνται με 21 ξεχωριστούς τομείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Axios. Μόνο η Google ήταν η εταιρεία που απασχόλησε περισσότερους τομείς δημόσιας διοίκησης από την Amazon.

Όσον αφορά τα χρήματα που ξόδεψε η Amazon, αυτά έφτασαν τα 14,4 εκατ. δολάρια. Έτσι, βρέθηκε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από την Alphabet που πλήρωσε για λόμπινγκ 21 εκατ. δολάρια. Παρότι ολόκληρη η τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ ξόδεψε σχεδόν τα μισά χρήματα για άσκηση πολιτικής πίεσης σε σύγκριση με τα 280 εκατ. της φαρμακοβιομηχανίας, είναι χαρακτηριστικό ότι για την Amazon η αύξηση των εξόδων για αυτόν τον σκοπό έχει εκτοξευτεί κατά 420% από το 2012 μέχρι σήμερα.

Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως την Amazon αφορούσαν στην ουδετερότητα του διαδικτύου και τα επίπεδα ασφαλείας δεδομένων. Σύμφωνα με το Axios, άλλα θέματα για τα οποία η Amazon άσκησε λόμπινγκ ήταν οι τομείς της αυτόνομης οδήγησης και της χρήσης drones.

Παρότι η δύναμη της Amazon στους κόλπους της Ουάσινγκτον αυξάνεται διαρκώς, η εταιρεία δεν έχει βρεθεί ακόμη αντιμέτωπη με ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό, καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές της αναγνωρίζονται ως θετικό στοιχείο για την τσέπη του μέσου Αμερικανού πολίτη. Πάντως υπάρχουν φωνές μέσα το Κογκρέσο, όπως αυτή της Elizabeth Warren, η οποίες ζητούν από εταιρείες με τεράστια επιρροή όπως οι Amazon, Facebook και Google, να τεθούν υπό τον έλεγχο των αρχών.