Πρώτη νίκη των «κίτρινων γιλέκων»: Αναστολή αύξησης των φόρων καύσιμων ανακοίνωσε η Γαλλία

Πρώτη νίκη των «κίτρινων γιλέκων»: Αναστολή αύξησης των φόρων καύσιμων ανακοίνωσε η Γαλλία
epa07201221 Protesters wearing yellow vests (gilets jaunes) occupy the Place de l'Etoile at the foot of the Arc de Triomphe, as they clash with riot police during a demonstration over high fuel prices on the Champs Elysee in Paris, France, 01 December 2018. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) are a protest movement, which reportedly has no political affiliation, is protesting across the nation over high fuel prices. EPA/YOAN VALAT

Η αναστολή αυτή αρκετών μηνών θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές. Τι θα ανακοινώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα κάνει το μεσημέρι δήλωση που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στο Ματινιόν ο πρωθυπουργός.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο νέος ηγέτης της παράταξης του Μακρόν “Η Δημοκρατία Μπροστά” (La République en Marche, LREM) Στανισλάς Γκερινί δήλωσε και αυτός ότι τάσσεται υπέρ ενός μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα για να “καθησυχάσουμε τη χώρα”.

“Ναι πιστεύω ότι θα ήταν φρόνιμο, πιστεύω ότι πρέπει να καθησυχάσουμε τη χώρα”, απάντησε σε ερώτηση που του έγινε από το δίκτυο RTL ο βουλευτής του Παρισιού, ο οποίος “άλλαξε γνώμη” μολονότι ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο πριν από μόνο μερικές ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» έριξαν την δημοτικότητα του Μακρόν σε νέο ιστορικό χαμηλό