«Πρώτο βήμα» στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

«Πρώτο βήμα» στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα τη χαλάρωση κυρώσεων, επιδιώκει το ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με επίκεντρο τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, άρχισαν εκ νέου σήμερα στη Γενεύη και θα συνεχιστούν αύριο με την ελπίδα να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία που θα τερματίζει την δεκαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των έξι μεγάλων δυνάμεων για τις επίμαχες ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες.

Οι διαπραγματευτές του Ιράν και της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) συνεδριάζουν υπό την προεδρία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, με τους Αμερικανούς να επιζητούν ένα «πρώτο βήμα» για τον περιορισμό του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος.

Μια πρώτη συμφωνία που θεωρείται «ένα πρώτο βήμα» μπορεί να αφορά τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα μια «περιορισμένη, στοχευμένη και αναστρέψιμη» χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν σοβαρά την οικονομία του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Διαβάστε ακόμη: Θόριο – Το ασφαλές πυρηνικό καύσιμο του μέλλοντος;

O ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι μια συμφωνία είναι πιθανή αυτή την εβδομάδα, αν οι διαπραγματευτές καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες. «Αν η κάθε πλευρά καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών της, ίσως έχουμε μια συμφωνία», τόνισε όταν ρωτήθηκε μετά το πρόγευμα εργασίας με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα των 5+1.

«Περιμένουμε να διεξαχθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν μια συμφωνία είναι εφικτή κατά τις διήμερες συνομιλίες.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ζαρίφ είχα χαρακτηρίσει «πολύ δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις στη σελίδα του στο Facebook. «Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση, οι συνάδελφοι μου και οι αντιπροσωπείες των χωρών της ομάδας 5+1 θα αρχίσουν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις καθώς εισήλθαμε στη φάση των λεπτομερειών που παραμένει δύσκολη και απαιτεί ακρίβεια».

Διαβάστε ακόμη: Οι επικοισμοί του Ισραήλ στο επίκεντρο της περιοδείας Κέρι

Ο Ζαρίφ θα συναντηθεί σήμερα επίσης στη Γενεύη με τον διεθνή απεσταλμένο για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, πριν πραγματοποιήσει επίσκεψη «λίγων ωρών» στη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλίδα ομόλογό του Εμα Μπονίνο.

Οι χώρες της Δύσης είναι αποφασισμένες να σταματήσουν το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, για το οποίο τρέφουν υποψίες ότι μπορεί να προορίζεται για την κατασκευή ατομικής βόμβας, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και υπεραμύνεται του δικαιώματός της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για την άποψή μας», δήλωσε χθες ο Ζαρίφ, o οποίος εποπτεύει την διαπραγματευτική ομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. «Αν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αυτό θα είναι καταστροφικό».

Από την πλευρά του, ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε ότι αυτός ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων είναι «ένα τεστ για να αξιολογηθεί η πολιτική βούληση των χωρών των 5+1 να προχωρήσουν προς μια λύση», ώστε να τερματιστεί η κρίση για τα πυρηνικά του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters