Πρωτοφανής δικαστική απόφαση: Επιστρέφεται 1 δισ. δολάρια σε θύματα κλοπής Bitcoins

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση: Επιστρέφεται 1 δισ. δολάρια σε θύματα κλοπής Bitcoins
epa04100685 Office workers walk past a multi-tenant building, where Mt. Gox, a big bitcoin exchange is based in Tokyo, Japan, 26 February 2014. Mt. Gox said on its website it has halted all transactions for an indefinite period to protect its site and users. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οι ιαπωνικές αρχές σταμάτησαν τη διαδικασία πτώχευσης του ανταλλακτήριου Mt. Gox και παίρνει θέση υπέρ των θυμάτων.

Ένα ιαπωνικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να θέσει το διαβόητο ανταλλακτήριο Bitcoin Mt. Gox εκτός διαδικασίας πτώχευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή κρυπτονομισμάτων αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στους πρώην πελάτες της εταιρείας.

Η απόφαση συνιστά ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για τα θύματα ενός συμβάντος που αποτελεί το πιο σκοτεινό κεφάλαιο του Bitcoin από τότε που δημιουργήθηκε, πριν από μια δεκαετία. Το Mt. Gox, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin εκείνης της εποχής παγκοσμίως, κατέρρευσε στις αρχές του 2014, αφότου συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει λόγω κλοπής από χάκερ όλα τα κρυπτονομίσματα που κατείχε – 850.000 Bitcoin αξίας περίπου 473 εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή εκείνη.

Το χακάρισμα του Mt. Gox εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη κλοπή Bitcoin στην ιστορία.

Αν και στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν 200.000 Bitcoin από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του Mt. Gox, Mark Karpelès, τα χρήματα αυτά είχαν ουσιαστικά παγώσει στα πλαίσια της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας, η οποία είχε την έδρα της στο Τόκιο.

Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, οι πιστωτές του Mt. Gox δεν είχαν ιδέα εάν και πότε θα μπορούσαν να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους – με τη μορφή χαρτονομισμάτων ή Bitcoin. Και βέβαια, εντωμεταξύ η αξία των ανακτηθέντων στοιχείων ενεργητικού είχε φτάσει σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η τιμή του Bitcoin σκαρφάλωσε στα ύψη πέρυσι.

Αυτό όμως άλλαξε την περασμένη εβδομάδα, όταν δικαστήριο του Τόκιο έπαυσε τις διαδικασίες πτώχευσης του Mt. Gox και ξεκίνησε μια νομική διαδικασία γνωστή ως «αστική αποκατάσταση», επιτρέποντάς στην εταιρεία να διανείμει τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού του Mt. Gox σε πρώην πελάτες και οφειλέτες.

Στα υπάρχοντα στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνονται περίπου 170.000 Bitcoin και Bitcoin Cash, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές.

«Τεράστια στοιχεία ενεργητικού θα επιστραφούν στους πιστωτές του Mt. Gox» ανέφερε ο Shin Fukuoka, γνωστός δικηγόρος και συνεργάτης της ιαπωνικής δικηγορικής εταιρείας Nishimura & Asahi της Ιαπωνίας, η οποία υπέβαλε αγωγή στο δικαστήριο για αστική αποκατάσταση εκ μέρους ενός μεγάλου πιστωτή, σε γραπτή δήλωσή του. «Αυτή είναι μια νίκη των πιστωτών».

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι ζητούν «επιστροφή των χρημάτων τους σε Bitcoin» θα λαμβάνουν  αποζημίωση με αυτή τη μορφή. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο πτώχευσης, οι πιστωτές δικαιούνταν να λάβουν μόνο το χρηματικό ισοδύναμο της αξίας των Bitcoin όπως είχε διαμορφωθεί την περίοδο της κατάρρευσης του Mt. Gox. Τότε, η τιμή του κρυπτονομίσματος ήταν 483 δολάρια. Με την τιμή του Bitcoin τώρα περίπου στα 6.200 δολάρια, εκατομμύρια δολάρια πρόσθετης αξίας θα είχαν καταλήξει στις τσέπες του Karpelès και των άλλων μετόχων του Mt. Gox, εάν δεν μεσολαβούσε η παρέμβαση του δικαστηρίου.

Ο ίδιος ο Karpelès πάντως δήλωσε στο Fortune τα εξής: «Ελπίζω ότι η έναρξη της διαδικασίας αστικής αποκατάστασης θα είναι προς το συμφέρον όλων. Όπως έχω πει και παλαιότερα, δεν περιμένω να εξασφαλίσω κάποιου είδους κέρδος απ’ όλο αυτό και απλώς ελπίζω ότι όλοι θα αποζημιωθούν όσο γίνεται περισσότερο και συντομότερα. Οι πιστωτές εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν την έναρξη της διαδικασίας αστικής αποκατάστασης κι εγώ θα συνεχίσω να βοηθώ όσο περισσότερο μπορώ».

Πηγή: fortune.com