Πρωτοφανής δήλωση Πούτιν: Αν η Τουρκία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε ένα σημείο…

Πρωτοφανής δήλωση Πούτιν: Αν η Τουρκία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε ένα σημείο…

Πολύ σκληρή γλώσσα από τον Ρώσο πρόεδρο που κατηγόρησε την Τουρκία ότι κρύβεται.

«Αν οι Τούρκοι θέλουν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πράττουν ορθά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, κατά την ετήσια μαραθώνια συνέντευξη τύπου, ενώπιον περίπου 1.400 δημοσιογράφων, με το ακροατήριο να ξεσπά σε γέλια και…χειροκροτήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, έκανε λόγο για εξοργιστική συμπεριφορά και χαρακτήρισε «επιθετική» πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Ακόμη είπε ότι η Τουρκία στη συνέχεια «έτρεξε να κρυφτεί πίσω από το ΝΑΤΟ.

«Τι έχουν πετύχει; Ίσως πίστεψαν ότι θα φύγουμε τρέχοντας από την Συρία; Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα. Αυξήσαμε την παρουσία μας στη Συρία και τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που έχουμε αναπτύξει εκεί. Δεν υπήρχε εκεί (σ.σ. στη Συρία) κανένα σύστημα αεράμυνας – τώρα υπάρχουν οι S-400. Αν προηγουμένως η Τουρκία παραβίαζε συνεχώς τον εναέριο χώρο της Συρίας, ας δοκιμάσει τώρα κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά».

Όπως υπογράμμισε «είναι σχεδόν αδύνατο να διαπραγματευτεί κανείς με την Τουρκία, αφού η τελευταία δεν κάνει καμία κίνηση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να ενώσει την συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η Μόσχα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, όσο ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι ο Ερντογάν για να λύσει το πρόβλημα αρκέστηκε στο «δεν μπορώ να απαντήσω για άλλους ηγέτες. Αν θέλουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν».