Πρωτοβουλία Μίχαλου για να βρεθεί λύση με την Eldorado Gold

Πρωτοβουλία Μίχαλου για να βρεθεί λύση με την Eldorado Gold
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μιχαλος μιλά σε ημερίδα για την Ανακύκλωση και την εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών , Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016. Ημερίδα για την Ανακύκλωση και την εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πρόταση για να αναλάβει το ΕΒΕΑ τη διαδικασία διαιτησίας μεταξύ της εταιρείας και του δημοσίου.

 

Σε παρέμβαση για το θέμα της Eldorado Gold προχώρησε ο Κωσταντίνος Μίχαλος, προτείνοντας να αναλάβει την διαιτησία μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ γνωστοποίησε την πρόταση για παρέμβαση μέσω του κέντρου Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων με επιστολές προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη και τη διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς, όπως εξήγησε, η απόφαση της διαιτησίας εκ του νόμου καθίσταται σεβαστή και άμεσα εφαρμόσιμη.

«Το ΕΒΕΑ έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και να επισπεύσει την επίλυση του ζητήματος» αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων, που άγονται ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΕΒΕΑ γίνεται με χρονικά σύντομες διαδικασίες και κατά την πρακτική που ακολουθείται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με χαλαρές, ευσύνοπτες, αλλά ολοκληρωμένες και πλήρεις συνθήκες παράστασης, είτε με πληρεξούσιους δικηγόρους, είτε και άνευ αυτών».

Οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ΕΒΕΑ δεν έχουν ακυρωθεί από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καλείται ενίοτε να ερευνήσει τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Αυτή η διαδικασία, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, επιτυγχάνει τη δίκαιη και αιτιολογημένη επίλυση της διαφοράς μέσα σε εύλογο χρόνο, που δεν ξεπερνά συνολικά το εξάμηνο, εδραιώνει σταθερότητα δικαίου και ασφάλεια στις συναλλαγές, αφού κάθε συμβαλλόμενο μέρος γνωρίζει τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του, και αποτρέπει τις εξαιρετικά χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες της κρατικής δικαιοσύνης.

«Η διένεξη μεταξύ της αλλοδαπής εταιρείας ELDORADO GOLD και της Ελληνικής Πολιτείας, που υπάγεται στις αρμοδιότητες του ΕΒΕΑ και του Διαιτητικού του Δικαστηρίου, μπορεί να επιλυθεί κατά τρόπο δίκαιο και ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις αρχές και της εγγυήσεις της διαιτητικής δίκης του ΕΒΕΑ, και να δοθεί ένα σύντομο και οριστικό τέλος, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές και χωρίς συντήρηση των εκατέρωθεν παραπόνων και διενέξεων, προκειμένου να διασφαλισθεί ένα απόλυτα νόμιμο και σύμφωνο με τους κανόνες του Δικαίου μέλλον της όλης υπόθεσης», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Διαβάστε ακόμη: Σύγκρουση Eldorado Gold – ΣΥΡΙΖΑ: Τα επεισόδια μιας κόντρας που κρατά χρόνια