Πρωτοβουλίες Τσακαλώτου με «άρωμα» αφορολόγητου

Πρωτοβουλίες Τσακαλώτου με «άρωμα» αφορολόγητου
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (Α), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Enzo Zucchi

Οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα «ξεμπλοκάρουν» τη διαπραγμάτευση. Αναλυτικά το σχέδιο Τσακαλώτου για το αφορολόγητο.

Στα χνάρια της περσινής αναμένεται να κινηθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε περίπου οκτώ μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί, εκτός και αν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με ευρωπαίους αξιωματούχους ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στόχος των επαφών του υπουργού Οικονομικών, είναι το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ωστόσο σημαντική προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης είναι και η επίτευξη συμφωνίας στο EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, η καθυστέρηση των συζητήσεων, φαίνεται να βολεύει τους δανειστές οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα κοινή γραμμή στο μείζον ζήτημα των μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά το 2018.

Όμως το κλίμα στη διαπραγμάτευση έχει βαρύνει και από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους πιστωτές, εξέλιξη που «κλόνισε» την εμπιστοσύνη Ελλάδος-δανειστών.

Αφορολόγητο

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, μετά την επεξηγηματική επιστολή Τσακαλώτου για το μέρισμα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί τους θεσμούς που ζητούν δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2018 – 2020 και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων (σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020), το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.

Σύμφωνα με πηγές, οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν περίπου τέσσερα χρόνια.

Συνεπώς θα χρειαστεί πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και οι χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και άνω.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Αν τελικώς δεν προκύψει συμφωνία εντός του Ιανουαρίου, τότε οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στο τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 20 του μήνα.