Πρότζεκτ «Kalamata»: Το πλάνο της Apple που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στους υπολογιστές της

Πρότζεκτ «Kalamata»: Το πλάνο της Apple που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στους υπολογιστές της
epa06417906 (FILE) - A Touch Bar on a MacBook Pro computer shown in a demo room, following the announcement of new products at the Apple Headquarters in Cupertino, California, USA, 27 October 2016 (reissued 05 January 2018). According to reports, Apple has admitted its iPhone and Mac products are affected by two considerable security flaws in the hardware chips. Several technology companies are rushing to fix two considerable flaws in popular computer chips manufactured by Intel, AMD and ARM. The flaws could help attackers to gain access to sensitive information such as banking information and passwords. It is not known if the boards and chips pictured contain the security vulnerability. EPA/TONY AVELAR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φήμες θέλουν τον κατασκευαστή των iPhone να στρέφεται μακριά από τους επεξεργαστές της Intel.

 

Όταν η Apple ανακοίνωνε το 2005 την επιλογή της να ενσωματώσει στους υπολογιστές της για πρώτη φορά επεξεργαστές της Intel, οι διαφορές σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της που βρίσκονταν ήδη στο πλευρό της «μπλε ομάδας» ήταν ως τότε μεγάλες.

Όμως σήμερα, ορισμένα από τα λαπτοπ της Apple με ενσωματωμένους Intel επεξεργαστές βρίσκονται πολλά βήματα πίσω. Και ο λόγος είναι η… ίδια η Apple και οι δικοί της επεξεργαστές που χρησιμοποιεί σε iPhone και iPad. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να βάλει την τεχνολογική εταιρεία σε σκέψεις ούτως ώστε να ξεκινήσει να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον τα δικά της τσιπ σε όλους τους υπολογιστές της.

Αυτό ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για ένα πρότζεκτ με την κωδική ονομασία «Kalamata» το οποίο προβλέπει τη στροφή της Apple μακριά από την Intel από το 2020 και μετά.

Μετά το δημοσίευμα πολλοί επενδυτές της Intel αντέδρασαν νευρικά, με τη μετοχή της να χάνει 6% στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Βασικός στόχος της Apple, με βάση το δημοσίευμα, είναι να ενσωματώσει τα δικά της τσιπ σε όλες τις συσκευές της ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια ενιαία και συνεχή λειτουργία εντός του δικού της οικοσυστήματος. Υπάρχουν όμως και πρακτικά παραδείγματα τα οποία έβαλαν την τεχνολογική εταιρεία σε δεύτερες σκέψεις. Ο επεξεργαστής Α10Χ που φέρει το περσινό iPad Pro αποδείχθηκε στην πράξη ισχυρότερος από τον i7 της Intel στα MacBook Pro των 13 ιντσών. Ο φετινός επεξεργαστής A11 Bionic που βρίσκεται στα iPhone X και iPhone 8 πετυχαίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ δοκιμών.

Ήδη από την εποχή του Στιβ Τζομπς η Apple επένδυε στην έρευνα και την ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών. Λίγο μετά την εξαγορά ύψους 278 εκατ. δολαρίων της εταιρείας PA Semi το 2008, αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία της με την Qualcomm και να φτιάξει τους δικούς της επεξεργαστές για τα iPhone που κυκλοφορούν ως σήμερα. Πρόσφατα έκανε το ίδιο και για τα τσιπ των επεξεργαστών γραφικών. Το ζήτημα, όμως, τώρα είναι πως η Apple δεν κατέχει ακόμη τις πατέντες για την κατασκευή επεξεργαστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σταθερούς υπολογιστές και λαπτοπ.

Πέρα από όλα αυτά, μια μετάβαση τόσο σημαντική αναμένεται να πάρει χρόνο. Η στροφή στα τσιπ της Intel το 2005 χρειάστηκε μια τεράστια προετοιμασία, κατά την οποία η Apple έπρεπε να ξαναγράψει ολόκληρο το λογισμικό της για να προσαρμοστεί στους νέους επεξεργαστές. Επομένως, ό,τι πρόκειται να γίνει, θα χρειαστεί κόπο, χρόνο και ίσως μια σειρά από δικαστικές περιπέτειες για τις πατέντες και οτιδήποτε άλλο έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Φυσικά, το διακύβευμα για την Intel είναι πολύ μεγάλο. Σε αναφορά του αναλυτή Michael McConnell της εταιρείας Keybanc που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα αναφέρεται ότι η αγορά των Mac αναμένεται να φέρει φέτος στην Intel 4 δισ. δολάρια, ήτοι το 6% των συνολικών της εσόδων για το 2018. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να πλήξει τη μετοχή ενός εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών τσιπ επεξεργαστών στον κόσμο ακόμη περισσότερο.