Πρόβλεψη – σοκ για τέταρτο μνημόνιο το 2018 από τη Citi

Πρόβλεψη – σοκ για τέταρτο μνημόνιο το 2018 από τη Citi
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O κίνδυνος εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στόχων λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Η Citi σε σημερινό της σημείωμα προς τους πελάτες της προειδοποιεί ότι λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στόχων.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα το 2018.

Παράλληλα η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, καθώς το Φεβρουάριο έπεσαν κατά 0,7 δισ. ευρώ, μετά από την πτώση η € 1,5 δισ. τον Ιανουάριο.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και η αύξηση των κινδύνων ενός ναυαγίου με τους πιστωτές φέρνει πίσω αναμνήσεις από την πολιτική κρίση των μέσων του 2015, η οποία έφερε την Ελλάδα στο “παρά ‘5” της εξόδου από την ευρωζώνη.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σχεδόν το 25% των τραπεζικών καταθέσεων αποσύρθηκαν και οι πρόσφατες εκροές είναι πολύ μικρότερης κλίμακας.

Ωστόσο, ενώ η Citi θεωρεί ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, είναι πολύ πιο εποικοδομητικό σχέση με το 2015, η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις βλάπτει την οικονομία και χτυπά την εμπιστοσύνη αλλά και τη ρευστότητα.

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο Μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δεν θα χρειαστεί. Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος».