Προβόπουλος: «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014»

Προβόπουλος: «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014»

Αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο διοικητής της ΤτΕ. 

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα «βλέπει» για το 2014 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος , σε συνέντευξη του στο Reuters. «Eίμαι ολοένα και περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης» δηλώνει ο κ. Προβόπουλος.

Παράλληλα προβλέπει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει, έχει υιοθετήσει στο βασικό της σενάριο και η Black Rock, στα «τέστ αντοχής» που έχει πραγματοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες.

‘Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «σύμφωνα με το βασικό σενάριο των στρες τεστ, το οποίο συμβαδίζει με τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη έρχεται το 2016, με χαμηλή ύφεση ως τότε».

Διαβάστε ακόμη: Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο κ. Προβόπουλος φέρεται να διαβεβαιώνει ότι είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες». Επιπλέον εκτιμά ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες μείωσαν τα κόστη τους κατά περισσότερο από 15% μέχρι σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος αποκομίζει σημαντικά οφέλη στον τομέα της αποδοτικότητας».

Για το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι το ποσοστό τους θα σταθεροποιηθεί τον επόμενο χρόνο, συμπληρώνοντας ότι θα επακολουθήσει η σταδιακή τους αποκλιμάκωση.