Ψάχνετε επενδυτικές συμβουλές; Εμπιστευτείτε την Twitter, όχι την Google

Ψάχνετε επενδυτικές συμβουλές; Εμπιστευτείτε την Twitter, όχι την Google
People are seen as silhouettes as they check mobile devices whilst standing against an illuminated wall bearing Twitter Inc.'s logo in this arranged photograph in London, U.K., on Tuesday, Jan. 5, 2016. Twitter Inc. may be preparing to raise its character limit for tweets to the thousands from the current 140, a person with knowledge of the matter said. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Γιατί το Twitter θεωρείται ως ένα μέρος συνάντησης των «ειδικών».

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δύο επενδυτικές μελέτες που εξετάζουν τη χρήση του Twitter και της αναζήτησης στο Google για τη διαμόρφωση επενδυτικών στρατηγικών.

Η πρώτη, από το MIT, έδειξε ότι το αίσθημα που κυριαρχεί στα tweets την ημέρα που συναντάται η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς παράγει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις επενδυτικές συναλλαγές.

Η δεύτερη μελέτη, από τη Νορβηγία, χρησιμοποίησε τάσεις δεδομένων στο Google για να καταδείξει εν τέλει ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για μια εταιρεία στην αναζήτηση του Google μεταφράζεται σε χαμηλές αποδόσεις την επόμενη εβδομάδα απ’ αυτήν της αναζήτησης. Το συγκεκριμένο εύρημα αντιτίθεται σε ευρήματα προηγούμενων παρεμφερών ερευνών.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά οι μελέτες – οι οποίες είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης χρήσης των κοινωνικών μέσων και των δεδομένων του διαδικτύου για την επιλογή κερδοφόρων επενδύσεων – τείνουν να επιβεβαιώσουν τη φήμη του Twitter ως ένα μέρος συνάντησης των «ειδικών», σε αντίθεση με τη πιο μαζική απήχηση του Google.

Τι ειρωνεία! Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό έχει καθηλώσει τη μετοχή της Twitter εξαιτίας του φόβου ότι η πλατφόρμα θα έχει δυσκολίες να αναπτυχθεί πέρα από την υπάρχουσα βάση των σθεναρών υποστηρικτών της. Αντίθετα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, ανέβηκε 38% από πέρυσι σε αντίθεση με τις απώλειες ύψους 67% για τη μετοχή της Twitter. Ένας απ’ τους λόγους είναι και το γεγονός ότι η Google βρίσκεται στον πυρήνα του κόσμου του διαδικτύου.

Η μελέτη του ΜΙΤ εξέτασε τα «τιτιβίσματα» στην αγγλική γλώσσα της περιόδου 2007-2014 που αφορούσαν τη Fed. «Εξετάσαμε ένα νέο σύνολο tweets που αναφέρονταν στη Fed και δείξαμε ότι το περιεχόμενό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη μελλοντικών αποδόσεων» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, Άντριου Λο και Πάμπλο Αζάρ.

Παράλληλα, βρήκαν ότι μια στρατηγική που βασίζεται στο Twitter εξασφαλίζει καλύτερες αποδόσεις από άλλες, ανταγωνιστικές στρατηγικές.

Πάντως, αν και είναι δύσκολο να εξάγει κάποιος γενικεύσιμα συμπεράσματα, το δίδαγμα μοιάζει να είναι το εξής: χρησιμοποιήστε το Twitter για να μάθετε το τι συμβαίνει γύρω σας, και το Google για να βρείτε το πιο κοντινό σας …βουλκανιζατέρ.