Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας: Οι άξονες για την ανάπτυξη της χώρας

Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας: Οι άξονες για την ανάπτυξη της χώρας

Τα συμπεράσματα από το διήμερο συνέδριο για την ψηφιακή στρατηγική που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Βασίλης Σφήνας

Αν και σήμερα η Ελλάδα είναι μεταξύ των ψηφιακών ουραγών στην Ευρώπη, με τα κατάλληλα βήματα μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να αναπτύξει μία ισχυρή ψηφιακή βάση, ώστε στη συνέχεια να κάνει το άλμα προς την πολυπόθητη ανάπτυξη. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του διήμερου συνεδρίου για την ψηφιακή στρατηγική που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με χορηγό την 24Media.

Διαπιστώνοντας πως για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης χρειάζονται πρωτίστως βούληση, όραμα, και συνέργειες από την πλευρά του κράτους και των επιχειρήσεων και δευτερευόντως εξεύρεση οικονομικών πόρων, σημαντικοί ομιλητές από το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας έδειξαν τον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με συγκεκριμένα βήματα. Έναν μετασχηματισμό που αποτελεί αναγκαιότητα αν η χώρα μας θέλει να συνεχίσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των προηγμένων κρατών, και να πετύχει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας ως ρεαλιστικό στόχο την επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% και τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων ποιοτικής απασχόλησης μέχρι το 2021.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Ο εθνικός μας στόχος είναι μέχρι το 2021 η Ελλάδα να έχει αναπτύξει μία ισχυρή ψηφιακή βάση, ώστε στη συνέχεια να κάνει το άλμα. Διότι σήμερα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, άλμα δεν μπορούμε να κάνουμε. Το όραμά μας είναι, με συντεταγμένη στρατηγική, αποτελεσματική διακυβέρνηση και άφθονη προσπάθεια σε βάθος 10-15 ετών να ανήκουμε στις ψηφιακά ώριμες χώρες της Ευρώπης», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, σημειώνοντας: «Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για μία στρατηγική, και έναν συγκεκριμένο, ποσοτικοποιημένο οδικό χάρτη που αν εφαρμοστεί μπορεί να αυξήσει επιπρόσθετα τον εθνικό μας πλούτο κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ. Πρέπει αυτό το όραμα να το μετουσιώσουμε σε πράξη άμεσα».

Αντίστοιχα, και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Άντρους Άνσιπ, τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων αξόνων
Με βάση τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησε η Accenture, ο ΣΕΒ πρότεινε ένα στρατηγικό σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους, έχοντας ως βασικούς άξονες:

– Τη διόρθωση ή βελτίωση των βασικών στοιχείων για την ψηφιακή ανάπτυξης (νομοθεσία, ρύθμιση, διαχείριση προτεραιοτήτων, ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, ανοιχτά δεδομένα, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων).

– Την πραγματοποίηση ουσιαστικών κινήσεων προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το διοικητικό κόστος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η επιβάρυνση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες

– Την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες που προκύπτουν από την διεθνή πρακτική, όπως το «ευφυές εργοστάσιο», η διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα, ο ψηφιακός εργαζόμενος, η εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του φυσικού καταστήματος.

– Τη δημιουργία ενός ελληνικού ψηφιακού κόμβου που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τεχνολογίας και θα έχει στον πυρήνα του την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics), τη δημιουργία καθετοποιημένων εφαρμογών και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων. Είναι ίσως η πιο φιλόδοξη πρόταση της μελέτης με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης ο οποίος είπε ότι το Δημόσιο πρέπει να μπει σε ένα νέο μοντέλο συνεργιών προκειμένου να κάνει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Σημείωσε, δε, ότι τρία είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας: οι διαδικασίες, η τεχνολογία και η κουλτούρα, προσθέτοντας ότι το πρώτο και το τρίτο είναι και τα πιο δύσκολα.

Με την επισήμανση ότι ζούμε ήδη στην ψηφιακή εποχή, συμμετέχουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, μία επανάσταση που αλλάζει τα πάντα, τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε, τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν, ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής οικονομίας του ΣΕΒ, μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας είναι η βάση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ότι δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, είναι υπερεθνικό. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας», τόνισε ο κ.Τσαμάζ.

Ουσιαστική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης εθνικού συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής και προανήγγειλε – εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση – τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού που δεν θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης της ψηφιακής ταυτότητας, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μεταξύ άλλων και θέμα ασφάλειας. Επιπλέον, προανήγγειλε φορολογικά κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις επενδύσουν σε έρευνα και καινοτομία.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες

Ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, υποστήριξε πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν ένα δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες. Επισήμανε επίσης, ότι όποιες τράπεζες αργήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι τεχνολογίες δεν θα έχουν προοπτική και τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον πελάτη και να μην υιοθετούνται απλά νέες τεχνολογίες για την τεχνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά, τάχθηκε υπέρ δραστικών λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πλήρη κατάργηση μετρητών στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, την μαζική εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών, και την υποχρεωτική καταβολή ασφαλίστρων εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: news247.gr