Ψήφος εμπιστοσύνης της Total για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο – Στα «χαρακώματα» με το Ισραήλ

Ψήφος εμπιστοσύνης της Total για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο – Στα «χαρακώματα» με το Ισραήλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αντίποινα απειλεί το Τελ Αβίβ μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου πως είναι «περίπλοκο» το να επενδύσει κανείς στη χώρα.

Η Total είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις εργασίες έρευνας στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν, στο πλαίσιο των ερευνών για το 2019 που επικεντρώνονται σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα επίπεδα πετρελαίου και αερίου.

Μιλώντας στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ στο Κάιρο, ο Πουγιάν δήλωσε ότι συζητά «την επέκταση των μελλοντικών γεωτρήσεων» και ότι είναι δεσμευμένος σε νέες έρευνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων διύλισης για πετροχημικά προϊόντα στην Αίγυπτο, όπου η εταιρία έχει επενδύσει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Την ίδια ώρα, ο Πουγιάν δήλωσε στους Financial Times πως είναι υπερβολικά «περίπλοκο» να επενδύσει κανείς στο Ισραήλ παρά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας. «Μας αρέσουν οι περίπλοκες καταστάσεις… μέχρις ενός σημείου. Ας είμαστε σαφείς», συνεχίζει.

Οι δηλώσεις του προέδρου του γαλλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου προκάλεσαν την οργή της κυβέρνησης του Ισραήλ. «Θα εξετάσουμε πώς θα αντιδράσουμε, διότι είναι εντελώς απαράδεκτο να μποϊκοτάρεται» το Ισραήλ, απάντησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, τον οποίο επικαλούνται επίσης οι Financial Times.

Οι επιχειρήσεις που αρνούνται να επενδύσουν στο Ισραήλ έχουν «καθυστέρηση δεκαετιών» και υπόκεινται στην «τυραννία και τη δικτατορία» του Ιράν, τόνισε.

Η Total δεν θέλησε να κάνει αμέσως σχόλιο, όταν της ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ισραήλ έχει αποθέματα φυσικού αερίου στη θάλασσα, με το κοίτασμα Ταμάρ, η εκμετάλλευση του οποίου άρχισε το 2013, και το σημαντικό κοίτασμα Λεβιάθαν. Η Total έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στο Ισραήλ, αλλά είναι αντίθετα πολύ δραστήρια σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο όμιλος υποχρεώθηκε πέρυσι να αποχωρήσει από ένα σημαντικό πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιράν εξαιτίας της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος αυτής της χώρας.