Public: Το «ελληνικό Amazon» και η ψηφιακή ευκαιρία των μικρότερων εταιρειών

Public: Το «ελληνικό Amazon» και η ψηφιακή ευκαιρία των μικρότερων εταιρειών

Γιατί η αλυσίδα συμφερόντων Πάνου Γερμανού προχωράει στη δημιουργία ενός ψηφιακού Mall.

Να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο του λιανεμπορίου σε Ελλάδα και Κύπρο επιχειρεί η διοίκηση των Public, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, δημιουργώντας, την ελληνική Amazon, την πρώτη ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως του ενός εκατ. Ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει μικρότερου μεγέθους εταιρείες, και κυρίως εκείνες που δεν έχουν παρουσία στο διαδίκτυο, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εντός και εκτός συνόρων, μέσω της τοποθέτησης των προϊόντων τους στην πλατφόρμα των Public.

Τα οφέλη για τους επιχειρηματίες είναι πολλαπλά δεδομένου ότι αποκτούν το δικό τους shop in a shop στο public.gr και αξιοποιούν ένα δίκτυο που ανέρχεται σε 41 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 6000 συνεργάτες – προμηθευτές . Στο «ψηφιακό» mall θα υπάρχει για τους λάτρεις του shopping μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εμπλουτισμένη με νέες κατηγορίες, όπως Βρεφικά Είδη, Είδη Σπιτιού και Smart Living, Γυμναστικής και Sports, Προσωπικής Φροντίδας, Χόμπι και Ελεύθερου Χρόνου, Αυτοκινήτου και Μηχανής, Ταξιδιού και Εποχικά.

Παραλληλίζοντας το λιανεμπόριο με έναν ζωντανό οργανισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος των Public, Χρήστος Καλογεράκης, ανέφερε πως για να καταφέρει να επιβιώσει μια επιχείρηση θα πρέπει να ενισχύει τη θέση της, επανατοποθετώντας το προϊόν της και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Όπως τόνισε η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου διαμορφώνεται σήμερα στα 4,5 δισ. ευρώ με των αριθμό των χρηστών του ίντερνετ να αγγίζει τα 6,3 εκατ., νούμερα τα οποία υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζει η εν λόγω αγορά.

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές. Ήδη το 64% των Ελλήνων προτιμά αγορές με χρεωστική κάρτα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά» ανέφερε ο κ. Καλογεράκης και πρόσθεσε πως οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν υπηρεσίες και αγαθά μέσω διαδικτύου, από εταιρείες που διαθέτουν και φυσικά καταστήματα, για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκτός όμως από την ασφάλεια, καταλυτικό ρόλο παίζουν η τιμή και το εύρος των επιλογών.

Για τον ίδιο, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μονόδρομος και έχει αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνει την καταναλωτική κουλτούρα παγκοσμίως. Αρκεί να σημειωθεί πως το public.gr δέχεται 41 εκατ. επισκέψεις το χρόνο, με το 20% του τζίρου του να πραγματοποιείται μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο εξυπηρετεί 1,2 εκατ παραγγελίες, νούμερο που θεωρείται τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα.

«Μιλάμε για το Amazon της Ελλάδας που θα ενισχύσει τους εγχώριους επιχειρηματίες. Γιατί να δίνουν οι καταναλωτές τα χρήματά τους στο εξωτερικό για κάτι που μπορούν να αγοράσουν στην ίδια τιμή και στην Ελλάδα;» δήλωσε ο κ. Καλογεράκης. Μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Public, μίλησε για τη σημασία της πολυκαναλικής στρατηγικής και την customized προσέγγιση του πελάτη, ενώ έδωσε έμφαση στο GDPR λέγοντας πως είναι πολύτιμο για όλους τους retailers, ώστε να προετοιμαστούν σωστά για την επόμενη μέρα.

Για ένα νέο εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους λιανέμπορους να αυξήσουν το δίκτυο διανομής των προϊόντων τους έκανε λόγο ο Πρόεδρος του GRECE, Φώτης Αντωνόπουλος, τονίζοντας πως όσοι δεν μπουν στην τεχνολογία θα χάσουν στο μέλλον. «Η ελληνική αγορά χρειαζόταν ένα market place και πλέον οι καταναλωτές θα έχουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων που θα υποστηρίζεται από μια ισχυρή εταιρία» ανέφερε.

Τέλος ο Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Ιδρυτής και CEO της Kidscom εξήρε την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν επισημαίνοντας πως η πραγματική οικονομία δείχνει ότι τα πράγματα εξακολουθούν και είναι δύσκολα. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν ένα σκληρό πρόγραμμα για την επιβίωση τους. Δυστυχώς το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα παραμένει χαμηλό παρότι οι δείκτες δείχνουν να βελτιώνονται» κατέληξε.